Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naděje? Elektřina možná tolik nepodraží!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, mivr - 
30. listopadu 2010
19:56

Že by elektřina nakonec nepodražila tolik, kolik se původně myslelo? Náklady za ni v příštím roce prý vzrostou jen o 4,6 procenta. Podniky zaplatí za energii o 5,2 procenta více. Má to ale jeden háček. Musí projít novela zákona, která omezuje zdražení způsobené podporou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pokud neprojde, asi si budeme muset sáhnout pěkně hluboko do kapsy.

Zdražení elektřiny a plynu, to nás v brzké době čeká. Snad ale elektřina nepodraží tolik, jak se mnozí obávají. Novela zákona, která by měla zajistit zvýšení poplatku za energii jen o 5,2 procent, teď čeká na to, zda projde přes senát.

Vláda chce novelou garantovat, že zdražení elektřiny v příštím roce nepřesáhne 5,5 procenta. Někteří senátoři k ní mají ale výhrady. Ti by byli nejradši, kdyby od příštího roku domácnosti platily za elektřinu o 11,2 procent více. A podnikatelé se plácnou přes kapsu ještě víc. Těm by se totiž měly náklady navýšit o 14,5 procent. V úterý to sdělil Energetický regulační úřad (ERÚ).

Ten už také oznámil, že o 0,4 procenta meziročně snižuje průměrnou cenu za distribuci plynu v České republice pro příští rok. Cena za distribuci plynu je součástí regulované složky ceny plynu, která tvoří asi čtvrtinu celkové ceny této komodity.

 

Zbytečná panika?

Podle České fotovoltaické průmyslové asociace cenové rozhodnutí ERÚ pro rok 2011 zavání nátlakem na senát, aby okamžitě schválil novelu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

"Tvrzení ERÚ, že pokud novelu senát rychle neschválí, způsobí růst cen elektřiny v roce 2011, není pravdivé. Pokud senát novelu vrátí dolní sněmovně s pozměňovacími návrhy, lze stihnout veškeré legislativní lhůty tak, aby ERÚ mohl vydat cenový výměr, který zaručí, že elektřina vzroste maximálně o vládou garantovaných 5,5 procenta. Zároveň se tím podstatně sníží riziko arbitráží či soudních sporů," sdělil mluvčí asociace Jan Hlaváč.

A co způsobilo zdražení elektřiny? Co jiného než mnohými diskutované solární elektrárny. Ty v současné době procházejí velkým rozvojem, což vedlo k tomu, že se podpora energie z obnovitelných zdrojů od ledna příštího roku zvýší z 166 Kč za megawatthodinu na 578 Kč/MWh.

Přitvrdí i ČEZ a RWE

Pokud se novela schválí do konce roku, v což můžeme jen doufat, regulační úřad nově vydá odpovídající cenové rozhodnutí. Také od příštího roku sníží výkupní ceny energie vyrobené ve velkých solárních elektrárnách o více než polovinu na 5500 Kč/MWh.

A co nás čeká dál? Společnost ČEZ od příštího roku sníží cenu silové elektřiny pro domácnosti o 2,5 procenta. Radovat se ale není proč. Konečnou cenu pro spotřebitele zvýší. "Silová elektřina do celkové ceny elektřiny přispívá zhruba třetinou. Celková výše plateb zákazníků za elektřinu je závislá na součtu plateb za silovou elektřinu a za regulované služby, které stanovuje Energetický regulační úřad. Zde se především projevuje vliv - ať přímý nebo nepřímý... podpory obnovitelných zdrojů. Proto celková platba pro zákazníky v ČR meziročně vzroste," vysvětloval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Snížení ceny silové elektřiny oznámil již také E.ON či společnost RWE.

Ale společnost RWE Transgas v úterý své zákazníky dále asi moc nepotěšila. Oznámila totiž, že domácnostem příští rok zdraží plyn o 2,3 procenta. A důvod? Zdražení firma přičítá propadu kurzu koruny vůči dolaru, dlouhodobému růstu ceny ropy na světových trzích a změně regulovaných distribučních poplatků. Čeká nás tedy těžká doba. Teprve se uvidí, jak to všechno dopadne.

sakra ( 1. prosince 2010 11:50 )

Stále nechápu proč mám platit zdražení elektřiny byť by to bylo jen o 1% za chyby, nebo úmysl "politiků"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi