Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za plyn zaplatíte o 9,5 % více

Fotografie
infografika  (Autor: internal)
Autor: Pavlína Kosová, ČTK, map, evakk - 
30. dubna 2011
07:57

Už je to tady! Na arabskou krizi, která zvedla ceny ropy, doplatí od června české domácnosti. RWE ohlásila zdražení plynu v průměru o 9,5 %. Průměrné domácnosti se tak měsíční účty zvednou asi o dvě stovky!

„Naše ceny kalkulujeme především podle cen ropných derivátů v posledním šestiměsíčním období. A právě ty v tomto rozmezí narostly na světových trzích o 44 %. A proto je logické, že ke zvýšení ceny musí dojít,“ řekl Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas. Průměrné domácnosti, která využívá zemní plyn od RWE na vaření, ohřev vody a vytápění, vzrostou měsíční náklady na plyn téměř o 200 korun.

„Za posledního půl roku narostla cena plynu pro domácnosti jen o 2,3 procenta. Dnes je situace skutečně jiná. Současné ceny jsou neudržitelné,“ tvrdí Varcop.

RWE má více než 2,3 milionu zákazníků. Další dominantní prodejci plynu jako Pražská plynárenská či E.ON zatím ceny plynu pro druhé pololetí nezveřejnili.

Kolik si zákazníci RWE měsíčně připlatí

Nyní             Od června
Byt, kde se plynem vaří a ohřívá voda 1027 Kč        1125 Kč                
Byt, kde se plynem topí, vaří a ohřívá voda 2052 Kč        2247 Kč
Dům se vším na plyn 3312 Kč        3627 Kč

Pozn.: Spotřeba průměrného bytu 80 m² a dvoupodlažního domu 130 m²

55asg55 ( 1. května 2011 11:24 )

Je to jen zlodějna a keci nic víc

capitan_jorge ( 30. dubna 2011 18:47 )

není civilizovaná země, je to ráj gaunerů, podvodníků a korupčníků. Libye produkuje pouze 12% světové ropy a když se tam válčí, tak se zdražují ropné produkty v Česku. V ostatních zemích sice také, ale ne TOLIK !!! Státní svinstvo!

warumfernet ( 30. dubna 2011 13:03 )

je s podivem, že si zde pár holořiťců stále hraje na rádoby pravičácké grófy, jen na základě toho, že mají místo bytu 3+1 barák 2+kk a ojetou audinu. Co dokáží naši pseudopravičáci vidíme dnes a denně. Např. taťka Gigatunel má ve Švajcu tučná konta a přesto je schopen ukradnout "tajně" drahou propisovačku bez mrknutí oka. Pravičák je prostě ***, která nebude mít nikdy dost. Když má miliony, chce stovky milionů, když má stovky milionů, chce miliardy, když má miliardy, nepohrdne ani ukradenou propiskou.

warumfernet ( 30. dubna 2011 13:02 )

dodat do nově vzniknuvších penzijních fondů č.2., tak zase nic. Takhle to zhrábne firma RWE.

komentator ( 30. dubna 2011 11:57 )

Budo zvýšeny poplatky ve zdravotnictví! Silně se zvýší daň z přidané hodnoty na potraviny, léky, vodu, zásobování teplem atd. Obyčejní lidi se pořádně prohnou!! Hlavně že na rozdíl od všech civilizovaných zemí v Česku není progresivní zdanění bohatých! Nečas, kalousek, Vondra pokračují v ekonomických reformám šitých na míru bohatým, které odstartovali ještě jako ministři Topolánkovy vlády! Osvědčená sestava Nečas, Kalousek, Vondra chce nyní Topolánkovy reformy ještě vylepšit! Je podivné, že Véčkaři, kteří před volbami slíbili, že prosadí progresivní zdanění bohatých se na své sliby vykašlali. Véčkařům jde zřejmě pouze o koryta!

Zobrazit celou diskusi