Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Plyn zase zdraží: Prý kvůli dolaru!

Ceny plynu jdou nahoru kvůli dolaru
Ceny plynu jdou nahoru kvůli dolaru  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK, jos - 
23. listopadu 2011
14:04

Skupina RWE od 19. prosince zdraží plyn pro domácnosti v průměru o devět procent. Vyšší ceny souvisí s oslabením koruny vůči americkému dolaru, sdělil dnes mluvčí společnosti Martin Chalupský.

RWE letos zdražuje plyn již počtvrté, celkem firma za celý rok ceny zvedla o necelých 30 procent.

Průměrná domácnost, která plynem vaří, ohřívá vodu a topí, si tak nově připlatí o 240 korun měsíčně více. Domácnosti, která plynem jen vaří, zdraží dodávky o 11 korun.

"Kvůli masivnímu oslabení koruny se nám prodražují nákupy plynu, který pořizujeme za dolary. Pokud bychom nepřistoupili ke zvýšení cen, způsobilo by nám to do konce roku ztráty v řádu stovek milionů korun," řekl Chalupský.

Vývoj na měnovém trhu a také vyšší ceny ropy letos nutily plynárenské společnosti opakovaně zdražovat. Chalupský předpokládá, že když se tyto hlavní faktory na začátku příštího roku budou vyvíjet bez výrazných výkyvů, firma by znovu v brzké době zdražovat neměla. Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) od příštího roku zdraží domácnostem také elektřina, a sice o 3,4 procenta.

pari ( 23. listopadu 2011 19:53 )

Zajímavé je, že když posilovala, tak se nezlevňovalo, počkám jaké ceny vytáhne Čez a pak klidně přejdu.

husqarnowicz ( 23. listopadu 2011 19:14 )

Zase to zdražení odserou ti dole. Ti nahoře to ani nepocítí a kromě toho jim musí syčet plyn od pr.dele permanentě, díky tomu jak jsou vyžraní.

husqarnowicz ( 23. listopadu 2011 15:35 )

S.v.i.n.ě!!!!

bledulkafialka ( 23. listopadu 2011 15:31 )

To je už fakt v p.r.d.e.l.i - šmejdi škaredí

rescarot ( 23. listopadu 2011 15:05 )

Myslím že pravý důvod tohoto "nutného" zdražení je v tom, že doposud se nemuselo topit tak moc jak by si plynárenské společnosti představovaly, a navíc musíme přece pochopit že se blíží vánoce a jejich vedení si potřebuje maličko přilepšit, aby měli na skromné dárečky pro své děti. Hlavně se těším o kolik se plyn zase zlevní až kurz dolaru klesne..

Zobrazit celou diskusi