Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Plyn podraží, RWE se chystá zvednout ceny o 3 %

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
26. února 2010
14:55

Největší dodavatel zemního plynu, skupina RWE, zdraží od dubna domácnostem plyn o 2,9 procenta. Hlavními důvody růstu cen je oslabení koruny vůči dolaru a zvyšování cen ropy.

Cena poprvé stoupne shodně všem domácnostem v zemi na rozdíl od předchozích změn, kdy cena rostla v jednotlivých regionech různým tempem.

Naposledy firma zvyšovala ceny plynu ve čtvrtém čtvrtletí roku 2008."Hlavním důvodem navýšení cen zemního plynu pro druhé čtvrtletí je dlouhodobý růst světových cen ropy a ropných derivátů a v konečné ceně se odráží i oslabení kurzu koruny vůči dolaru," uvedl obchodní ředitel a člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Ceny se zvednou až po topné sezóně

"Z pohledu našich zákazníků je ale důležité, že zvýšení ceny přichází až po topné sezoně, kdy spotřeba už není tak vysoká. V průběhu zimy topili a stále topí výrazně levněji než vloni," dodal.

RWE naposledy změnila ceny v lednu, kdy bez započítání vlivu vyšší daně z přidané hodnoty ceny plynu pro domácnosti v průměru klesly o 0,6 procenta. V loňském roce společnost plyn třikrát zlevňovala. Průměrná cena od začátku roku 2009 do jeho čtvrtého čtvrtletí klesla o více než 11 procent. Při posledním zdražování v říjnu roku 2008 firmy skupiny RWE zvýšily ceny plynu v průměru o 10,4 procenta.

Do skupiny RWE v ČR patří čtyři regionální společnosti zaměřené na prodej koncovým zákazníkům: RWE Energie (dříve Západočeská plynárenská, Středočeská plynárenská a Severočeská plynárenská), Východočeská plynárenská, Severomoravská plynárenská a Jihomoravská plynárenská. RWE plynem zásobuje více než 2,3 milionu zákazníků.

hrubackova ( 26. února 2010 18:24 )

ještě nemá své služební auto uklízečka.Nutně ho potřebuje,tak přispějte.

1940 ( 26. února 2010 17:55 )

Zkouška mlčícího stáda. A bude hůř - tak jak si zasloužíme.

hulacisko ( 26. února 2010 16:33 )

Lidi probuďte se konečné,vždyť to už přesahuje vše !

zirafa ( 26. února 2010 16:22 )

běžte už do pr*dele, nenažranci!!!

Zobrazit celou diskusi