Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chcete vystudovat vysokou školu? Zaplaťte si zápisné 6000 Kč!

Jak to tedy s vysokými školami bude?
Jak to tedy s vysokými školami bude?  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK, mivr, Krvs - 
25. října 2010
19:06

Od příštího akademického roku by se na veřejných vysokých školách mohlo platit takzvané zápisné. To by mohlo dosahovat až sumy šest tisíc korun! Na dnešní tiskové konferenci to uvedl náměstek ministra školství Kryštof Hajn. Novela už se prý připravuje.

Výše zápisného by samozřejmě záležela na každé vysoké škole, studenti by za rok studia mohli ale zaplatit až šest tisíc korun. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) by mělo zápisné fungovat do roku 2013, než se začne na univerzitách platit odložené školné.

To bude dosahovat maximálně dvaceti tisíc korun za rok, vysokoškoláci by však školné mohli splácet až po dokončení univerzity a dosažení určité výše platu. A Dobeš chystá další návrhy změn. Ministr by si přál, aby se vysoké školy rozdělily na výzkumné, vzdělávací a prakticky orientované. Těžko říct, co si pod těmito pojmy představit…

"Vypouštíme takzvanou technickou novelu vysokoškolského zákona, která v sobě obsahuje úpravu několika bodů, které se vesměs týkají poplatků a fondů, například stipendijního fondu," řekl Hajn.

Školy by také nově mohly využít až polovinu prostředků ze svých stipendijních fondů na jiné účely. Ministerstvo tak chce částečně zakrýt díru v rozpočtu vysokých škol, v příštím roce totiž kvůli škrtům přijdou zhruba o deset procent státních dotací.

Kdo za tím stojí?

S návrhem zápisného přišla už loni Univerzita Karlova a ministerstvo školství k tomuto plánu přistoupilo údajně proto, že jej kladně přijaly reprezentace vysokých škol. Podle Hajna by školy mohly získat nějaký profit už v roce 2011. Ministerstvo školství na oplátku po školách požaduje, aby se zaměřily na zvýšení kvality vzdělávání.

Zajímavé ale je, že zástupce Univerzity Karlovy plánované kroky ministerstva překvapily! Jak sdělila ČTK, dozvěděli se o nich až od novinářů. "UK ví o tom, ze je připravována technická novela, která má jít cestou poslanecké iniciativy," komentoval situaci mluvčí školy Václav Hájek. Podle něj nebyla v návrhu novely podaném v říjnu o zápisném ani zmínka. Očividně tedy v reformě vládne trochu zmatek, ostatně jako vždy.

anelam ( 27. října 2010 06:11 )

No, po zrušení samoobsluh i mně nic jiného nezbývá,než dojíždět 15 km na nákup-kolikrát nakupuji pro víc lidí ..... zlatá sámoška Teď mě nákup zabere místo 1h-celé dopoledne

honza33 ( 26. října 2010 14:26 )

Přesně tak...ať je devět ráno, nebo poledne, je to jedno...lidi tam jsou pořád...

max6 ( 26. října 2010 14:25 )

No hlavně, že každý den jsou obchodní centra plná nakupujících.

anelam ( 26. října 2010 14:18 )

Zato teď jsou obchody narvané šuntem,ani na ten moc lidí již nemá......

e.44 ( 26. října 2010 14:15 )

Vážně? A jak dlouho podle tebe proboha trvá vysokoškolákovi, než si vidělá 500,-? Většina z nich je šikovná přes počítače. Někomu, kdo jim nerozumí, pomůžou něco odinstalovat, něco nainstalovat, něco upravit, "vyčistit" počítač a maj to doma za hoďku, za dvě. A i u nejhůř placených brigád (úklid, stánkový prodej,...)mají 500,- za 8 - 10hodin. Na studium jim zbyde dost času. A nebo můžou výdělku 6000,- věnovat část prázdnin. O víc jak 12 dní je to nepřipraví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa