Evropská unie je v tomto ohledu nejednotná, v některých zemích se pirátský poplatek platí, jinde ne (například v Německu nebo Velké Británii). Příplatek se nemusí vyskytovat pouze u prázdných médií, ale také u tiskáren nebo MP3 přehrávačů. Lidé z Evropské unie tak jezdí na nákupy do zemí, kde se poplatek nevymáhá.

Změna pro firmy?

Španělská firma Padawan si toto nenechala líbit a šla u Soudního dvoru Evropské unie do sporu s tamní organizací podobnou našemu Ochrannému svazu autorskému (OSA). Ta po ní vyžadovala nezaplacené poplatky. Firma se bránila tím, že prý disky používá ke své práci a ne k pirátské činnosti. Soud jí vyhověl. Mohl by to být přelomový rozsudek. Na soud se tedy budou moci obrátit další firmy.

Pro jednotlivce se nic nemění. "U nich se dá předpokládat, že taková média budou použita právě ke kopírování," odkazoval server PCworld na vyjádření Soudního dvoru Evropské unie. Firmy by osvobozeny od podobných poplatků mohly ušetřit miliony korun ročně. Je otázkou, jestli se podobně začnou poplatky OSA řešit i u nás.