Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku zdraží elektřina o 30 %, kvůli Němcům!

ČR své jaderné elektrárny neodstaví, ale i tak se nás cenově výrazně dotkne odstavení těch německých
ČR své jaderné elektrárny neodstaví, ale i tak se nás cenově výrazně dotkne odstavení těch německých  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, ap - 
1. června 2011
13:15

Odstavení německých jaderných elektráren se pěkně prodraží i českým občanům. Zatímco ČEZ si mne ruce a již plánuje expanzi do Německa, podle předběžných odhadů premiéra Petra Nečase elektřina zdraží až o třicet procent.

Premiér to prohlásil při návštěvě saských Drážďan. "Naše předběžné propočty ukazují, že německé rozhodnutí odstoupit od jaderného programu povede v České republice k nárůstu cen elektrické energie o 30 procent se všemi dopady především na konkurenceschopnost v sektoru průmyslu," uvedl Nečas na tiskové konferenci po setkání se saským zemským premiérem Stanislawem Tillichem.

Zdůraznil přitom, že se jedná jen o předběžné propočty. Že bude mít odpojení německých atomových elektráren dopady i na český trh, ukázalo podle Nečase už nynější dočasné odstavení sedmi nejstarších německých reaktorů. V jeho důsledku podle českého premiéra stoupla cena elektřiny v Česku o téměř deset procent.

Česká republika se jaderné elektrárny nevzdá

Německo vyřadilo z provozu sedm reaktorů postavených před rokem 1980 v březnu na tři měsíce v reakci na havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima, kterou poškodilo zemětřesení a následná přílivová vlna cunami a unikala z ní radioaktivita. V neděli pak německá vládní koalice rozhodla, že tyto elektrárny spolu s poruchovým reaktorem v Krümmelu již nebudou znovu uvedeny do provozu a zbývající jaderná zařízení v zemi budou odstavena nejpozději do roku 2022.

Nečas prohlásil, že toto rozhodnutí respektuje, zároveň ale žádá, aby Německo respektovalo rozhodnutí Česka dál využívat energii z jádra. Právě energetika byla jedním z témat dnešní schůzky českého premiéra s jeho saským protějškem. Dohodli se například na uspořádání energetické konference, která se bude konat 7. října v Drážďanech. Kromě energetiky hovořili o splavnosti Labe, úplném otevření pracovního trhu v Německu a sousedských vztazích.

anasyi ( 1. června 2011 22:31 )

mily gogo,tech 30% je na dalsi darmozrouty

anasyi ( 1. června 2011 22:30 )

zkrate,ja to ted nevim z hlavy,ale CEZ melo prijmout navrh splatkoveho kalendare i pro takto malou castku,pokud on uvedl duvody,ktere mu neumoznuji tuto castku zaplatit.On se dostal defakto do financniho problemu bez sve vinny.Takze zakon i uklada veriteli prijmou navrh na splatkovy kalendar.Akorad je to,ze tvuj znamej je zrejme z tech lidi,kteri se nedokazi proti tomuto monstru ubranit.Vis,oni spolehaji na nevedomost lidi,vi,ze se lidi boji.To je cely problem.V mediich se slysi,ze do takovy situace se muze dostat kazdy a ze se muzes domluvit na splatkovym kalendari,ale uz nikdo nerika,co delat,pokud veritel na splatkovy kalendar nepristoupi,nebo ti dokonce ani neposle odpoved a misto toho zahaji soudni rizeni.To je asi tak,jak tvemu znamemu odpojili hodiny.

gogo ( 1. června 2011 21:38 )

EU to není rodina, ale vyčůraná adopce. Kde poručníkem je Německo s Francií a my adoptovanými sirotky....

gogo ( 1. června 2011 21:35 )

sluneční elektrárny, vodní elektrárny, tepelné elektrárny, větrné elektrárny a budeme zdražovat pro nás elektřinu o 30 % ?? Mám nesmělý dotaz : kdy se konečně začne platit i za vzduch ?

anasyi ( 1. června 2011 19:28 )

hlavne ze oni si mezi sebou rozehrajou karetni hru o velke prachy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa