Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rathova poradkyně prohrála soud o 30 milionů

Česká televize nemusí zaplatit 30 milionů exporadkyni Davida Ratha Evě Klimovičové.
Česká televize nemusí zaplatit 30 milionů exporadkyni Davida Ratha Evě Klimovičové.  (Autor: ČTK, David Malík)
Autor: ČTK, rvs - 
20. října 2010
11:59

Česká televize nemusí podle rozhodnutí pražského soudu zaplatit 30 milionů exporadkyni Davida Ratha Evě Klimovičové. Bývalá vydavatelka časopisu České lékařské komory Tempus Medicorum Klimovičová tvrdila, že ČT zasáhla svou reportáží do jejích osobnostních práv.

Klimovičová požadovala dalších 30 milionů korun i po vydavatelství Mafra. Žaloby odstartovala pět let stará reportáž, ve které televize odvysílala videozáznam schůzky z roku 2004 mezi Klimovičovou a zástupcem farmaceutické firmy Pfizer Alešem Prokopenkem.

Klimovičová podle reportáže Prokopenka žádala, aby investoval peníze do inzerce v Tempus Medicorum. Naznačila mu prý, že za investované tři miliony by se firma mohla setkat s Rathem, který se tehdy jako šéf České lékařské komory účastnil vyjednávání o takzvané úhradové vyhlášce. V ní ministerstvo zdravotnictví stanovuje, jaké léky budou hrazeny z pojištění.

Záznam schůzky natočený skrytou kamerou odvysílala ČT v listopadu 2005, kdy byl Rath novým sociálnědemokratickým ministrem zdravotnictví a Klimovičová jeho poradkyní. Klimovičová po zveřejnění nahrávky rezignovala a ODS vyzvala Ratha, aby se kvůli aféře vzdal funkce ministra.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa