Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Paroubek: Ústavní soud porušuje ústavu!

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek  (Autor: Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, rvs - 
8. září 2009
16:53

Rozhodnutí ústavních soudců, kterým pozastavili provedení předčasných sněmovních voleb 9. a 10. října, podle prohlášení jiřího Paroubka ve Sněmovně zcela vybočuje z rámce ústavního pořádku a porušuje ústavu.

Je to "ústavní exces", prohlásil Paroubek ve Sněmovně při projednávání ústavní novely, kterou chtějí strany dosáhnout předčasných voleb co nejdříve pro případ, že Ústavní soud rozhodne o zákazu voleb na konci první říjnové dekády. "Ústavní soud vykročil na novou cestu samostatného politického subjektu stojícího nad zákonodárnými sbory, prezidentem, vládou a hlavně lidem této země," podotkl Paroubek.

Podle generálního sekretáře Ústavního soudu Tomáše Langáška se soud k výrokům předsedy ČSSD nebude vyjadřovat. "Je to politický projev poslance Paroubka," řekl.

Ostatní lídři stran byli ve svých vystoupeních na adresu Ústavního soudu vesměs mírnější až na předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, který rozhodnutí ústavních soudců označil za "přinejmenším mimoústavní". Podotkl, že ústavní soudci se ve svém soudcovském slibu zavázali dodržovat mimo jiné ústavní zákony, tedy i ten, kterým parlament schválil zkrácení funkčního období současné sněmovny.

Předseda ODS Mirek Topolánek s rozhodnutím ústavních soudců také nesouhlasil, vyzval ale ke klidu a k hledání celistvého, ústavně čistého, a tedy nenapadnutelného řešení. "Ústavní soud vydal předběžné rozhodnutí, nic s tím v dané chvíli nenaděláme," uvedl Topolánek.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda prohlásil, že současná krize není ústavní, ale politická. "Není možné označit za viníka současné situace Ústavní soud," uvedl Svoboda. Podle něho nelze vést válku s tímto soudem. Také Svoboda vyzval k přijetí dohodnutých ústavních změn.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška naopak vyzval ke zdrženlivému postupu. Navrhl, aby sněmovna projednávání ústavních změn odložila až do doby, kdy bude známo rozhodnutí Ústavního soudu o osudu napadeného jednorázového ústavního zákona o rozpuštění sněmovny.

-VOLBY 2009: Blesk.cz, váš volební průvodce-

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa