Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

5 pravidel pro podnájemníky: Můžete podnajmout bez souhlasu majitele bytu!

Nový občanský zákoník rozšiřuje možnosti pronájmu i podnájmu.
Nový občanský zákoník rozšiřuje možnosti pronájmu i podnájmu.  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: růž - 
14. března 2014
10:08

Máte pronajatý byt a chcete si do něj vzít podnájemníka, abyste lépe utáhli nájem? Můžete! Nový občanský zákoník vám to umožní. Přesto musíte respektovat určitá pravidla.

1) Abyste mohli část bytu podnajmout (to je správný termín pro podnájem v pronájmu), musíte v daném bytě sami bydlet.

2) Pokud v bytě bydlíte, nepotřebujete k podnájmu souhlas majitele. Výjimku je, když vám to pronajímatel zakázal v nájemní smlouvě.

3) Ústní zákaz pro podnájem neplatí, proto si zkontrolujte, co máte v nájemní smlouvě. Pokud vám pronajímatel podnájemníka ve smlouvě zatrhnul, máte smůlu. Zákaz se ale netýká rodinných příslušníků.

4) Novou osobu v domácnosti musíte pronajímateli oznámit, a to co nejdříve. Má totiž právo vědět, že jste část bytu podnajali a i to, kolik v něm celkem bydlí lidí.

5) Nenechte se zaslepit vidinou peněz a s podnájemníky to nepřehánějte. Počet lidí v bytě, by měl odpovídat jeho rozměrům. Na deset lidí v garsonce tak zapomeňte.

Pozor! Příručka tentokrát na téma PRACOVNÍ PRÁVO, ve které najdete i další novinky například z oblasti pronájmu bytů, vychází už v pondělí 17. března ZDARMA s deníkem Blesk.
Příručka Pracovní právo vychází už v pondělí 17. března. Příručka Pracovní právo vychází už v pondělí 17. března. | Blesk

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi