Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jsi krásný, tati! Řekla dcera muži s novou tváří

Autor: bali, ČTK, Kšim - 
12. května 2011
15:15

VIDEO: Chtěl zase cítit políbení od své dcerky. Z náročné operace, během níž mu byl transplantován obličej od neznámého dárce, měl obrovský strach. Ale pro svou Scarlette ji podstoupil. "Tatínku, jsi krásný," řekla Dallasu Wiensovi jeho dcera, když ho poprvé spatřila s novým obličejem, a dala mu první pusu. Komplikovanou operaci vedl český chirurg Bohdan Pomahač.

Dallase Wiense v roce 2008 vážně zranil zásah elektrickým proudem, když pracoval na opravě kostela. Stavební dělník tehdy přišel o většinu tváře a zcela oslepl. Wiens nyní řekl, že když poprvé slyšel o možnosti transplantace, nevěřil, že bude účinná.

"Ale teď jsem tady. Tvář cítím přirozeně, je to pocit, jako by byla má vlastní," citoval ho deník Boston Herald. Wiens prý znovu vnímá pachy, zlepšil se mu sluch a dokáže dýchat bez pomoci přístrojů.

Zraněný muž prohlásil, že toužil po nové tváři především proto, aby mohl znovu cítit polibky své tříleté dcery Scarlette. Chtěl také, aby se vyhnula otázkám ostatních dětí, proč její otec vypadá jinak než ostatní lidé. Před novináři prohlásil, že když ho dívka poprvé po transplantaci spatřila, řekla mu, že vypadá krásně.

Video  Muž s transplantovanou tváří konečně cítí polibek své dcery  - Youtube.com, tivi.sk
Video se připravuje ...

Lékaři nicméně uvedli, že transplantace Wiensovi nevrátí zrak. Některé nervy byly podle nich natolik poškozeny, že zraněný muž nejspíš získá jen částečný cit na levé straně tváře a čela.

Tým chirurgů pod Pomahačovým vedením koncem dubna uskutečnil už druhou úplnou transplantaci obličeje a zdá se, že znovu úspěšně. Výsledek ovšem uvidí až po několika týdnech.

cenerentola ( 26. května 2011 00:32 )

bleskplesk ( 13. května 2011 08:57 )

lisa22: Jsou blbí ze zeměpisu stejně jako většina Čechů, kteří by nedokázali vyjmenovat ani polovinu států USA, natož pak jejich hlavní města.

bleskplesk ( 13. května 2011 00:46 )

Já mám v USA dokonce příbuzné.

lisa22 ( 12. května 2011 20:12 )

to je predsa ich problém, že sú blbí zo zemepisu inak, stále žijú v dobe Czechoslovakia. tak aspoň aj o Slovensku niečo tušia haha. ja mám v USA veľa priateľov, takže aspoň vďaka mne už poniektorí o nás počuli všeobecne sme my Európania pre nich hrozne exotickí, takže netreba mať žiadne mindráky. ale k téme: gratulujem pánu doktorovi!! skvelá práca. cchirurgovia majú môj najväčší obdiv (na rozdiel od dílerov farmaceutických spoločností, ku ktorým sa poväčšine radia ostatní "lekári")

tenerife ( 12. května 2011 19:22 )

tohoto článku jsem po dlouhé době hrdá na to,že jsem Češka,pane doktore,díky!

Zobrazit celou diskusi