Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakušan dobrovolně podstoupil amputaci ruky!

Bionická ruka je řízena přímo mozkem a umí i jem-nou motoriku
Bionická ruka je řízena přímo mozkem a umí i jem-nou motoriku  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: INT, mivr - 
25. května 2011
19:38

V Rakousku mladík (26) dobrovolně podstoupil unikátní operaci ruky. Lékaři mu za ni dali speciální protézu, bionickou ruku, která by měla být ovládaná myslí.

Rakušan utrpěl při autonehodě těžká zranění ruky, takže s ní nemohl hýbat. Lékaři z vídeňské nemocnice mu nabídli, že mu zkusí nasadit takzvanou bionickou ruku, která je ovládaná intuitivně, tudíž pouhou myšlenkou.

Mladík nemohl se zraněnou rukou hýbat a rozhodl se, že se ji nechá uříznout a zkusí tuto speciální protézu. Kromě způsobu ovládání je nová horní končetina speciální ještě v tom, že je řízena stehenním svalem, který byl mladíkovi vyňat z nohy a voperován do ruky.

Pět týdnů po zákroku už ruka funguje jako vlastní. Teď se na vídeňskou nemocnici obracejí desítky nemocných lidí, kteří chtějí tuto operaci také podstoupit. Mladý Rakušan je teprve druhý člověk, který bionickou ruku má. Před rokem si ji nechal, také ve vídeňské nemocnici, voperovat jeden muž. Oběma pacientům nová končetina vyhovuje a stali se inspirací pro ostatní, méně odvážné zraněné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi