Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Válka s Libyí: Kaddáfí požádal o příměří

Autor: ap - 
18. března 2011
13:51

Online: Přes silná slova o připravenosti k boji, požádala vláda Muammara Kaddáfího mezinárodní společenství o příměří. Stalo se tak poté, co Francouzi a Britové oznámili, že zbývá jen několik hodin  do vojenského zásahu mezinárodních sil proti Kaddáfímu. Ve čtvrtek pozdě v noci schválila RB OSN nasazení vojenského letectva proti Libyi k ochraně civilního obyvatelstva včetně vytvoření bezletové zóny nad Libyi.

"Rozhodli jsme se k okamžitému složení zbraní a okamžitě přerušujeme všechny vojenské operace," sdělil novinářům libyjský ministr zahraničních věcí Músa. Dále se zavázal k ochraně všech cizinců na území Libye.

Kaddáfího vláda se tak na poslední chvíli snaží vyhnout vojenskému zásahu mezinárodního společenství a plní rozhodnutí RB OSN. Zda tento krok útok skutečně odvrátí zůstává nejisté. Francie reagovala slovy, že zůstává obezřetná.

"Musíme zůstat opatrní. Kaddáfí nyní začíná dostávat strach, ale na zemi se hrozba nezměnila," uvedl mluvčí francouzské diplomacie Bernard Valero agentuře Reuters. V Libyi se prý nadále bojuje. Povstalci Kaddáfího příměří považují za trik a odmítají ho. Libyjská vláda slova o pokračování bojů odmítá. O zprostředkování příměří prý požádali Maltu a Turecko.

ONLINE:

17:42 Slova o pokračování bojů odmítl mluvčí libyjské vlády Músa Ibrahim. Britskému deníku Daily Telegraph sdělil, vláda není od vyhlášení příměří zapojena do žádných bojů. také prý požádali maltskou a tureckou vládu, aby dohlížely na dodržování zastavení bojů.

17:00 Velitel povstalců Chalífa Haftár považuje příměří za podfuk. "Svět ví, že Kaddáfí je lhář. Stejně tak i jeho synové a další příbuzní," oznámil. Podle zpráv ze sociálních sítí se po Libyi i přes příměří nadále bojuje na mnoha místech.

16:04 Mezinárodní společenství reaguje zdrženlivě. Kanada, která akci proti Kaddáfímu podpořila sice příměří uvítala, ale přesto stahuje k oblasti své stíhačky. Ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová zase prohlásila, že rezoluce OSN byl jen první krok a mezinárodní společenství teď bude zvažovat další kroky.

16:02 Podle mnoha analytiků je za vyhlášením příměří pouze Kaddáfího snaha získat čas. K vyhlášenému příměří jsou skeptičtí i povstalci.

14:41 Libyjské úřady podle televize Al-Džazíra prohlásily, že propustí čtyři novináře amerického listu New York Times. Byli dva dny nezvěstní.

14:35 To, zda prohlášení Kaddáfího vlády odvrátí letecký zásah zůstává nejisté. Po Francii se velmi opatrně vyjádřili i Britové. "Kaddáfí bude posuzován podle činů, ne podle slov," prohlásil pro BBC britský premiér Cameron.

14:11 Povstalci v Misurabě oznámili, že odrazili útok Kaddáfího armády. Stalo se tak pár minut poté, co Kaddáfího vláda oznámila, že ustupuje tlaku a vyhlašuje příměří.

14:07 Francie prohlásila, že zůstává obezřetná. "Hrozba na zemi se nezměnila," citovala Paříž agentura Reuters.

14:06 "Rozhodli jsme se k okamžitému složení zbraní a okamžitě přerušujeme všechny vojenské operace," sdělil novinářům libyjský ministr zahraničních věcí Músa. Dále se zavázal k ochraně všech cizinců na území Libye.

13:53 Kaddáfí dostal strach. Lybijský ministr zahraničí oznámil, že Libye s okamžitou platností vyhlášuje příměří.

13:50 Česká republika by se akce proti Libyi podle Petra Nečase nezúčastnila. Nemá na ni vojenské kapacity. Akci ale podporuje.

12:33 Britové použijí při operaci proti Kaddáfímu bojové letouny Tornado a Typhoon. V parlamentu to prohlásil britský premiér David Cameron s tím, že přípravy už začaly.

12:00 "Rozhodnutí OSN je akt do očí bijící kolonizace. Jsou směšní, arogantní a šílení. Jestli na nás zaútočí, zaútočíme my na ně. Změníme jim životy v peklo. Nikdy se nevzdáme," prohlásil Kaddáfí s tím, že je připraven zaútočit i na civilní cíle ve Středozemí.

10:50 Prvních leteckých úderů se mají zúčastnit přinejmenším Britové a Francouzi.

09:42 Kaddáfího síly bombardují Misuratu a chystají se dobít Benghází, poslední bašty vzbouřenců.

09:01 Francie oznámila, že bombardování Libye začne za několik hodin a Francie se ho zúčastní

Kaddáfí ustoupil tlaku

Usnesení PB OSN opravňovalo členské státy k přijetí „všech nezbytných kroků“ na „ochranu civilistů a oblastí s civilním obyvatelstvem, jimž hrozí útok.“

Účast na leteckých úderech s mandátem OSN přislíbily například Norsko a Austrálie, počítá se s účastí Británie a Spojených států. Některé státy přitom slíbily letadla a další vojenskou technikou, jiné jako Itálie jen základnami a další logistikou. Svou podporu leteckým úderům vyjádřily i četné arabské státy.

Stanovisko francouzské vlády oznámil její mluvčí Francois Bacon. "Vojenské údery v Libyi po schválení příslušné rezoluce OSN se uskuteční "za několik hodin" a Francie se jich "samozřejmě" zúčastní," oznámil Bacon.

Kaddáfí původně vyhrožoval, že na jakoukoliv intervenci zvenčí odpoví útoky na vojenské i civilní cíle ve Středozemí.

Jak by se mohl bránit Kaddáfí

Část armády od Kaddáfího přešla na stranu vzbouřenců. Speciální síly, letectvo a raketové vojsko však zůstalo na jeho straně. A právě oni mohou napáchat nejvíce škody.

Na piloty čeká hustá protiletadlová obrana skládající se z protiletadlových kulometů a kanónů, doplněná stíhačkami sovětské výroby a francouzskými Mirage F1. Největší nebezpečí, ale pro válečná i civilní letadla mohou znamenat protiletecké střely krátkého a středního doletu. Střelami SA-13 je schopen zasáhnout letadla až do vzdálenosti 500 km. Otázka ovšem zůstává nad funkčností těchto systémů.

Raketami Scud B je schopen s dostřelem 300 km zasáhnout italský ostrov Lampedussu. Navíc se předpokládá, že má Kaddáfí ze Severní Koreje k dispozici i několik střel Scud C. Pokud by to byla pravda, mohl by je vystřelit na Maltu a teoreticky zasáhnout také nejjižnější cíp Itálie.

Kaddáfího zbraně

Stíhačky Bombardéry Protiletecké střely Scud B Scud C
Počet 336 7 216 400 ?
Specifikace Migy, Mirage F1 dostřel 300-500 km dostřel 300 km dostřel 550 km

Povstalci stojí před porážkou

Rozhodnutí RB OSN přišlo v situaci, kdy Kaddáfího síly obkličují jednu z posledních bašt povstalců a centrum odporu proti jeho režimu Bengházzí. Při déle než 14 dní trvající vzpouře se Kaddáfí nejprve stáhl do hlavního města Tripolisu, postupně však jeho elitní a dobře vyzbrojené jedntky, získaly drtivou převahu. S výraznou pomocí letectva, které mu zůstalo věrné, pak postupně dobývaly zpět ztracená města.

Letecké údery mezinárodních sil mají vítězství Kaddáfího zabránit. Mezinárodní společenství se obává masakrů, které by v případě dobytí Bengházzí nastaly. Kaddáfí ve čtvrtek večer v rozhlasovém projevu oznámil, že v noci na dnešek začne útok na baštu vzbouřenců Benghází. Podle očitých svědků byl však nakonec ve městě a okolí klid.

jakub-moravec ( 21. března 2011 07:40 )

Milý gogošku, kdysi jsme byli přátelé,vážil jsem si vás, že na rozdíl od jiných, vy jste byl nejslušnější dopisovatel a v tom jste pořád jednička. Ale nemohu žít v Česku jako vy, aby si prohlížel listy s básničkama z 1.republiky, sám píšete jinde, že se píše rok 2011 a tedy ty básničky o radosti, štěstí, svobody.....už jsou dávno minulosti. Také nemohu vidět zrající maliny, přes ty hromady "českého hnoje", které vy jaksi nevidíte, protože tam ten "český hnůj" narůstal pěkně pomalounku a když si člověk na to co vidí každý den zvykne, pak ani nevidí že tam je. Ale já a i pan Venca když jsme tam do republiky nedávno přišli, my jsme ten pomalounku narůstajíci hnůj nemohli vidět, když jsme tam předtím dlouho nežili, a proto jsme tam toho hnoje pak viděli naráz celé hromady. Uvažujte o tom dobře a možná to pochopíte a JSEM ČESKÝ VLASTENEC, protože kdyby nebyl, tak by tady ani do Blesku nepsal. Ti co vlastenci v cizině nejsou, ti už dávno česky nemluví a ani do Česka nejezdí. Já ale nemohu pochopit jak vy se pokládáte za vlastence, když tam u vás ten "český hnůj" nevidíte a také bezdůvodu nadáváte na Ameriku a to vlastenci nedělají. Žij a nech žít. A vlastenec MUSÍ také být také člověk spravedlivý, a to jak vidím z vaších příspěvků, vy nejste. Jeden výrok z Bible pro vás: Bože, odpusť jím, neboť oni nevědí co činí.

anelam ( 20. března 2011 16:46 )

Kubo,tak já jsem nemehlo?To ti nedaruji Já to psala zpaměti,protože ta diskuze o 9 dětech byla zrušena Teď jsem tam dala teda (-)-doufám že to dojde

gogo ( 20. března 2011 09:16 )

Milý jakoubku… vy jste zcela ustrnul v přehledu o své bývalé vlasti... Máte nějakou komunistickou mánii či stihomam. Probuďte se, píše se rok 2011... My ve Vaší bývalé vlasti (v tom "českém hnoji" podle vás) máme jedno přísloví : Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti. Takže vyjte si dál. Protože nic jiného Vám již asi nezbývá. A my si zase tady budeme žít tak, jak to půjde. Někdy lépe, někdy hůře. Ale budeme žít u nás. Doma. S problémy ale i s radostmi. V zemi našich předků, v zemi stříbrného větru, her a malin nezralých ....

jakub-moravec ( 19. března 2011 23:03 )

Já jsem hodně cestoval po Americe, na severu i na jihu, počínaje Mexikem, tam indiáni jsou, jako byli vždycky odjakživa. Od Mexika dále na jih, přes celou Střední Ameriku až do Panamy, pak i v Brazilii a Paraguay, v každé zemi jsou rovněž indiáni. Ale když poletíte z New Yorku do Kalifornie a díváte se z okna dolů, uvidíte většinou jen prérie a poušť a nic a jede se dál a dál a pořád nic. Tam by ti indiáni, jako naší první obyvatelé Ameriky mohli být dodnes. Komu tam ti indiáni vadili? Začalo vyvražďování indiánu až vstoupil na půdu bílý člověk a ti bílí lidé pocházeli z Evropy a Evropani vyvraždili indiány, NE Američané. A proč v ostatních zemích se Střední Americe a v Jižní Americe indiáni vyvraždění nebyli? Protože tam bílý člověk nevstoupil. V komunistickém režimu v Česku v 50-tých letech bílý člověk zabíjel bílého člověka. Barevní lidé nezabíjejí mezi sebou tak jak to děláme my bílí. To víme třeba na českých cikánech, protože jak je známo, cikán cikána neokrade a také si myslím, že ani cikán cikána nezabije. Mají to v genech a tak to je odjakživa. Máme se tedy hodně od cikánů co učit. Nyní, jak podle návrhu pana gogo, když Dežo-cikán bude prezidentem, je ještě třeba, aby se český bílý národ přebarvil na tmavo a to se může stát jedině tak, že se cikání pomnoží s bílýma a za nějaký čas budeme mít celý národ snědé pleti. Cikánky mají rády hodně dětí, tak to buide raz dva. Víte pane gogo, myslím že jste nám dal dobrou myšlenku zbavit se toho "českého hnoje" a konečně dát té republice ten správný chod.

jakub-moravec ( 19. března 2011 22:31 )

Gogo přiznal že to vyvražďování indiánů neudělali Američané, ale hned na to přeskočil na 50-tá léta, kdy byla v Americe diskriminace proti černochům. Na tuto věc jsem už odpověděl v jiném článku níže, nyní ještě dodávám následující: Nyní máme v Americe presidenta černocha Obamu a tím je Amerika záručena, že už tam diskriminace proti černochům nebude. A aby i v Česku úplně zmizela diskriminace proti cikánům, navrhuji, aby na Hrad byl zvolen nějaký cikán a jsem si jistý že zmizí vládní mafie i korupce. Cikáni sice mají slabost pro krádeže, ale ty jsou tak malicherné, že se vůbec nemohou srovnat s těmi obřími krádežemi které nyní v republice máme. Až tak bude a cikán bude prezidentem, na to se tam musím honem přijít podívat, až budou všichni cikáni z republiky ubytování na pražském Hradě a užívat krásy a pohodlí hradních komnat. Hlavně jim nesmíte zapomenout dát klíče od státní pokladny a také od korunovačních klenotů, jestli tam vůbec ještě jsou a ten dosavadní tunel-dědek je někde neprošustroval. Tak vidíte, pane gogo co jste způsobil, nejdříve Amerika vyvraždila indiány, potom diskriminuje černochy a teď nakonec budeme mít v Česku cikána za prezidenta. Jsem si zcela jist, že republika půjde rozhodně lepším směrem, než je nyní, kdy je ve spárech státní mafie a uzákoněné korupci a zlodějně ve velkém.

Zobrazit celou diskusi