Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Texas v plamenech: Zahynulo pětileté děvčátko

Texasani se snaží dostat z dosahu ničivých plamenů
Texasani se snaží dostat z dosahu ničivých plamenů  (Autor: čtk)
Autor: ČTK, ap - 
28. února 2011
17:29

Ničivé požáry zachvátily americký Texas. Spálili 58 domů a zapřinily smrt pětiletého děvčátka. To zahynulo při hromadné havárii, kterou způsobila nízká viditelnost kvůli dýmu.

Ničivé požáry, které zachvátily západní část amerického státu Texas, spálily dosud 58 domů a 35.000 hektarů půdy a vyžádaly si jeden lidský život. Úřady evakuují ohrožené obce a uzavírají silnice. Podle agentury AP ztěžuje hasičům a záchranářům práci nárazový vítr.

Plameny ničí, co jim přijde do cesty

Největší požár vypukl poblíž města Amarillo na severozápadě státu, kde spálil 12.000 hektarů a 27 domů. Plameny pohltily místní útulek pro psy, záchranáři však zatím nevědí, kolik zvířat při požáru zahynulo. Pětiletá dívka zemřela v neděli při hromadné havárii osmi aut kvůli hustému kouři a špatné viditelnosti. Neštěstí se stalo v neděli na mezistátní silnici 530 kilometrů západně od Dallasu, kde traktor s návěsem narazil do dodávky, v níž dívka jela.

Při nehodě bylo zraněno další dítě a jeden dospělý. V Colorado City utrpěl hasič při hašení požáru popáleniny druhého stupně. Jiná zranění však nejsou v souvislosti s ohněm hlášena. Požáry rozdmýchává nárazový vítr, který má vanout celou další noc, uvedl šéf hasičských operací Texaské správy lesů Mark Stanford. Podle něj byly podmínky "velmi vážné." Vítr také znemožnil vzlétnout letadlu, které by o izolovaných požárech shromažďovalo informace. Hasičům může trošku usnadnit potírání ohně snad jen vlhkost, která v noci v oblasti Amarilla stoupla o 25 procent.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi