Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Diktátor Kaddáfí: Šílenec, co rád žvaní

Autor: pf, ap - 
22. února 2011
06:49

Stovky mrtvých, tanky v ulicích, letadla bombardující hlavní město Tripolis. Tak vypadá Libye dnešních dnů, v níž už 41 let vládne excentrický diktátor Muammar Kaddáfí. No excentrický, spíš šílený. Podle jeho názoru měl Shakespeare arabský původ a američtí Indiáni jsou také Arabové. Stál za teroristickým útokem na americké letadlo nad skotským Lockerbie a jako rukojmí neváhal vzít bulharské zdravotní sestřičky.

Narodil se 19. června 1942 u města Sytra. Sám ke svému původu řekl: „Nevím, kde a kdy jsem se narodil. Možná na hřbetu velblouda.“ Pověstné jsou i jeho další výstřední výroky.

Podle nich Ameriku objevil Arab jménem Emír Ká, William Shakespeare měl arabský původ a i američtí Indiáni jsou původem Arabové, kteří se kvůli nepříznivému klimatu odstěhovali do USA z Libye a Jemenu. Tento muž rozhoduje o osudu Libye, které vládne již 41 let. A stoupající počty mrtvých svědčí o tom, že se nehodlá vzdát bez boje.

Básník a neúnavný řečník

Kaddáfí taky prohlásil, že virus způsobující AIDS vyrobili v USA. Kaddáfí sám sebe označuje za básníka a tvrdí, že „kdyby nebyl Vůdcem s velkým V, byl by spisovatelem, literátem nebo učitelem.“

Ve známost vešel kromě jiného i projev prezidenta Libye na půdě OSN (záři 2009), kde místo plánovaných 15 minut mluvil hodinu a čtvrt, což způsobilo, že jeho tlumočník zkolaboval. Jen polovina účastníků doposlechla jeho projev do konce, ostatní se vytrousili ze sálu.

Penězi si kupoval Západ

A co dělá libyjský diktátor Muammar Kaddáfí ve svém volném čase? Vítá teroristy jako domácí hrdiny. Povedlo se mu ze Skotska  vyjednat návrat „národního hrdiny“ (teroristy) a strůjce leteckého neštěstí ze skotského městečka Lockerbie.

Při explozi letounu společnosti PanAm tam přišlo v prosinci 1988 o život 259 osob na palubě a 11 lidí na zemi. Na doživotí byl odsouzen Abdal Basat Muhammad Midžrahí, který byl ale před nedávnem propuštěn pro svůj velice vážný zdravotní stav. Ze samotného útoku se Kaddáfí vyplatil.

Penězi a ropou. Neváhal pro své cíle držet jako rukojmí bulharské zdravotní sestřičky, které obvinil z toho, že v zemi šířili AIDS. Nesmíme zapomínat ani na jeho památné překreslování mapy Evropy. V OSN navrhoval rozpuštění Švýcarska. Jeho území by prý mělo připadnout Německu a Francii

Povedený synáček

Kromě Kaddáfího je kontroverze spojena i s jeho rodinou. Například syn Saadí si v době, kdy působil jako fotbalista, pronajal luxusní pokoj v hotelu Excelsior na italské riviéře. Během měsíce v létě 2007 přijímal různé návštěvy a celkově se se svými osobními strážci a sekretářkami postaral o účet v přepočtu za 9,5 milionu korun. Hotel poslal účet na libyjskou ambasádu do Říma, ta však odmítla zaplatit, protože platbu musela schválit vláda. Saadí údajně bral také drogy.

Jeho mladší bratr Hanibal měl zase s manželkou útočit na zaměstnance hotelu v Ženevě, což vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Libyí a Švýcarskem. O libyjském vůdci je rovněž známo, že v den 40. výročí převzetí moci v zemi představil prototyp auta budoucnosti nazvaného „The Rocket“, na jehož návrhu se také prý sám podílel.

jakub-moravec ( 23. února 2011 07:58 )

abstergo, opravuji hořejší zprávu, kde jsem uvedl, že Havel je šašek, lepší oslovení pro Havla je, že je to z kur.vy.syn na nejvyšší úrovni. Spokojen?

abstergo ( 22. února 2011 15:56 )

Havlovi nesaháš ani po podrážky bot, socko.

jakub-moravec ( 22. února 2011 10:29 )

generis, ano zbraně nezabíjejí, lidi zabíjejí. Že jsme nestříleli v 89 roce? To byla právě chyba! Každá revoluce je krvavá, jinak už to nejde. My měli revoluci jen sametovou a takové revoluce jsou, jak již víme, na h.o.v.n.o. Však milicionáři na nás čekali v záloze se zbraněmi, co kdyby, k tomu však nedošlo, když komunistům se podařilo tam dosadit toho šaška Havla, disidenta. I Husák byl stejný disident jako Havel a Dienstbier asi taky. Žádný převrat se v r.89 nekonal, jenom komunisti se po různů přeházeli a dodnes nám vládnou. A soudy jsou pořád stejné jako byly za totality, skorumpované. Všechno je u nás v republice skorumpvané a propojeno v jeden celek.

jakub-moravec ( 22. února 2011 10:13 )

mandat, komunisti takoví byli, Rusku lezli do zadku a Kaddafímu taky. Až bude chtít Kaddafí utéct z Libye, možná uteče k nám do Česka, v domnění že je u nás stejný režim jako dříve, a pak Kaddafího zmáčknem a vytřískáme z něho ty miliony které nám dluží.

mandat ( 22. února 2011 08:02 )

Pravdou je,ze v 70 a 80 letech byl nasim bratrem.V Ceskoslovensku byl min. 2 x do roka.Nikdy se oficielne nereklo,co vlastne u nas hledal.Je fakt,ze dostaval zbrane a take byl zasypavan prizni ceskych devcat.Take se rikalo,ze Lybie ma v Ceskoslovensku velke dluhy.Mam takovy dojem,ze zbrane nikdy nezaplatil.Mozna si myslel,ze je to darek........Take v 80 letech byla vychodni Evropa plna Lybijskych studentu.Co se tyka dnesni situace,nikdo presne nevi,co se tam deje.Doufejme,ze to brzy skonci.Mrtvych bylo dost.

Zobrazit celou diskusi