Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzkaz pro diktátora z Libye: Odejdi, my vydržíme!

Autor: INT, mivr, jos - 
20. února 2011
21:04

AKTUALIZOVÁNO: Země plukovníka Kaddáfího se mění v krvavé peklo. Ve městě Benghází proti demonstrantům zasahují odstřelovači a vojáci s minomety. Při protestech zemřelo už téměř 200 lidí, asi tisíc osob je zraněných a v péči lékařů.

Po Egyptě je Libye další zemí, kde to vře. Nejhorší situace je v Benghází. Zde se revoluce proti vládci Muammarovi Kaddáfímu, který zemi panuje už čtyřicet dva let, stala krvavým peklem. Lékaři nevědí, komu pomoct dříve. Zraněných jsou stovky a další každým dnem přibývají. Během protivládních demonstrací zemřela už nejméně stovka osob.

Proti demostrantům posíláni žoldáci

O víkendu se situace ještě přiostřila. Syn Kaddáfího, který velí bezpečnostním složkám a zvláštním jednotkám, takzvaným Chamísovým brigádám, poslal do lidí jdoucích na pohřeb střílet vojáky. Na místě zemřelo nejméně patnáct lidí. Konkrétní číslo známé není, protože státní média jsou kontrolovaná vládou, tudíž se tam o nepokojích vůbec nepíše.

Chamísovi vojáci stříleli na lidi z minometů i dalších zbraní, jež prý nejspíš pocházejí z bývalého Sovětského svazu, na střechách domů byli odstřelovači, libyjská armáda dokonce rekrutovala na potlačení demonstrací mnoho žoldáků.

Podle britské stanice BBC se chaos rozšířil i do dalšího pobřežního města Al-Bayda na východě země. V metropoli Tripolisu, která leží asi tisíc kilometrů od Benghází, je ale prý zatím klid.

EU chystá plán evakuace

Rakousko vyslalo na Maltu vojenský letoun pro případnou evakuaci občanů EU z Libye a jiných neklidných zemí oblasti. Žádný příkaz k evakuaci však zatím nebyl vydán. Rakouskému rozhodnutí dnes předcházely zprávy o dalším zvýšení počtu obětí protivládních nepokojů.

Turecko se již rozhodlo evakuovat své občany z Libye a od soboty odvezlo přes 250 svých občanů. Z Benghází prý brzy odstartuje další letoun s 256 lidmi do Turecka.

České ministerstvo zahraničí zatím doporučilo českým občanům v Libyi, aby se vyhýbali jakýmkoli shromážděním na veřejných prostranstvích a necestovali na východ země.

jakub-moravec ( 21. února 2011 12:17 )

je náhodou pěkné jméno a oblíbené u dětí. Je to bledá závist,že nemáte tak pěkné jméno jako já. A s kým já to vlastně diskutuji? S duchy. Každý z vás se stydí uvést pravé jméno, bude asi František Hovádko,Vojta Třasořidka,Pavel Jebavý,Fiškus Petr,Vokrouhlík Pepa,Karel Záprda,Venca Zaprodaný,Sralík Janek,Pičulín Zdenek a.t.d. Napište jestli jsem se do některého trefil.

jakub-moravec ( 21. února 2011 10:15 )

jako je Limak a ti druzí dole, když jsem ten analfabet na češtinu a vy vzoroví experti, můžete mi vysvětlit co znamená ten svátek na 17.listopadu, den boje svobody a demokracie? Na můj krátký rozum nemohu na to přijít. Kdože to měl bojovat toho 17.listopadu? Byli to ti policajti,kteří střískali ty studenty? Asi ano,byli jediní kteří bojovali. Ale ti policajti přece nebojovali za svobodu a demokracii,ti bojovali aby si uchovali nadále svoji komunistickou moc. Češtinářští fanatici, teď mudrujte. Já myslím, že tady vůbec nehraje roli, kdo je pako na češtinu, ale pako na rozum a na logické myšlení a to myslím jsem já ve předu před Limákem. Také si myslím, že Hitler se neměl pouštět do Anglie,Ameriky a Ruska a měl by Evropu a nikdo by mu ji nevzal, Česko by přestalo existovat i celý komunismus a vy češtinářští fanatici byste dnes šprechovali dojč.

jakub-moravec ( 21. února 2011 08:37 )

Optimista se učí anglicky, pesimista rusky a realista střílet

jakub-moravec ( 21. února 2011 08:15 )

glumik, ten poslední váš řádek je pro pana Hanzohatori, který se schoval úplně dole aby ho nebylo vidět, on nesouhlasil aby Mubarak z Egypta byl odstoupen.

jakub-moravec ( 21. února 2011 08:07 )

Limaku, češtináři,chtěl jsem odepsat pod vaší zprávu,ale zase ta zatracená klikátka Reagovat zmizela. Tato zpráva je i pro monzu a miriam. Vy češtináři s tou vaší češtinou jděte do háje,patří mezi nejškaredější jazyky na naší planetě.Jestliže diskuze je se "s", proč tedy dřívejší president se změnil na prezident? Ha,ha! Změnil se proto, protože vyslovujeme prezident,jaká výslovnost,tak se i píše,ano? Tak proč tedy vyslovujeme diskuze,když musíme psát diskuse? Svoje děti by nikdy česky neučil, raději hebrejsky. Už jsem psal jednou Limaku,ale ostatní to ještě nevědí,že si mohu dovolit psát chyby,protože jsem z češtiny ve škole měl vždy čtyřky a jsem na to hrdý a radějií jsem v hodině češtiny se už připravoval na jiný cizí jazyk,protože se s češtinou nedomluvíte nikde jinde, ani ne kdybyste v cizině narazil na české krajany,s těma by se domluvil já,Limak už ne,protože všichni lidé ve světě českého původu mluví a píši mého typu a slohu a rozhodně ne vaši českou magořinou a podle pravidel česko-magorského pravopisu. A proč nepřejmenujete Klause na Klauze? Vyslovujeme přece z. A už mi s tou vaší zatracenou češtinou dejte svatý pokoj,Čecháčkové, nebo češíci? Pojmenovali jste Američany na amíci,tak vy jste češíci, mě mezi vás nepočítejte,i když jsem se v Česku narodil,nejsem totiž odkojencem komunismu,jakých je většina českého obyvatelstva. Howg, domluvil jsem

Zobrazit celou diskusi