Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Libyjci se bouří: Kaddáfímu sebrali město

Excentrický vládce Libye Muammar Kaddáfí se po čtyřech desítkách let u moci začíná bát o svůj úřad
Excentrický vládce Libye Muammar Kaddáfí se po čtyřech desítkách let u moci začíná bát o svůj úřad  (Autor: Profimedia, EPA)
Autor: ČTK, ap - 
18. února 2011
13:44

Bouře demonstrací se žene arabským světem a dříve nedotknutelní vládci se začínají bát svého lidu. Až 50 mrtvých demonstrantů je hlášeno z Libye, kde se místní obyvatelé staví proti režimu Muammara Kaddáfího. Protivládní demonstranti tvrdí, že převzali kontrolu nad významným městem Bajdá.

Arabským světem se jako lavina valí vzpoura obyvatel proti dlouholetým vládcům jejich zemí. Po Tunisku a Egyptu se pod palbou vlastních lidí ocitli i vládci Bahrajnu, Jemenu či Libye. Právě Libye excentrického diktátora Kaddáfího stala místem prudkých střetů odpůrců režimu s vládními ozbrojenci.

Počet mrtvých stoupá

Do ulic města Benghází na severovýchodě Libye vyšly ve čtvrtek časně ráno tisíce protivládních demonstrantů. Podle informací agentury Reuters se v Benghází rozmístili vojáci, aby dalším nepokojům zabránili.

Mezitím stoupají odhady počtu obětí, které si už protesty proti vládě Muammara Kaddáfího vyžádaly. Organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) uvedla, že od středy bylo zabito nejméně 24 lidí. Nepotvrzené zprávy na sociálních sítích mluví až o 50 mrtvých.

Do ulic dnes vyšli také stoupenci vlády a libyjská státní televize odvysílala údajně živé záběry, na nichž muži skandují hesla na podporu Kaddáfího. Sám Kaddáfí, který zemi vládne více než 40 let, se dnes objevil v Tripolisu na Zeleném náměstí obklopen davem svých příznivců, ale žádný projev nepronesl.

Den hněvu

Exilová opozice vyhlásila čtvrtek v Libyi Dnem hněvu. V Benghází se odehrály největší střety mezi protivládními demonstranty a policií, které si podle opozice vyžádaly životy šesti lidí a 38 zraněných. Dnes ale britská rozhlasová stanice BBC s odvoláním na místní lékaře informovala o deseti mrtvých. Další oběti byly hlášeny z města Bajdá.

Obyvatel Benghází, který žije v blízkosti centra, agentuře Reuters telefonicky sdělil, že po rozmístění vojáků je ve městě klid. "Minulá noc byla hodně tvrdá, v ulicích byla spousta lidí, tisíce. Viděl jsem na ulicích vojáky a slyšel střelbu. Jednoho člověka jsem viděl po zásahu padnout, ale nevím, kolik bylo mrtvých," dodal.
Jak v Benghází, tak v Bajdá se pohřby obětí střetů konaly v pátek, což mohlo zapůsobit jako roznětka dalších protestů a nepokojů.

Protivládní demonstranti v Libyi tvrdí, že ovládli město Bajdá na východě země, které je teď podle nich mimo kontrolu Kaddáfího režimu.

 

hanzohatori ( 19. února 2011 11:20 )

Co čekat od člověka, jehož nejfrekventovanější výrazy ve slovních průjmech, jimž říká články, jsou "kozy" a "antikomustické hovado". Proti gustu žádný dišputát, klidně si piště, co vás napadne, když vám to dělá dobře, ale sebepropagaci si nechte na doma. Kdyby to alespoň stálo za to.

hanzohatori ( 19. února 2011 11:06 )

To je sice hezké, co píšete /přání otcem myxšlenky/, ale nepamatuji se, že by v afrických či asijských zemích vládly jiné režimy než autoritářské. Klidně nějaký demokratický a pokrokový režim jmenujte... A není-li s kým jednat, pak nejednat je skutečná izolace této oblasti jako celku... Vaše vývody i závěry jsou jak to říct... No nic. Kdo si myslí, žev těchto státech po pádu Mubaraka a dalších zavládne klid, spokojenost a prosperita, ten je na hlubokém omylu. A vaše teze o spláchnutí Izraele jsou možná efektní, ale jinak úplně hloupé. Stejně jako přirovnání ke křižáckým státům, které spláchla arabská vlna. Dnes opravdu nemáme středověk. Izrael je prostě geopoliticky klíčem k této oblasti a jakákoli změna křehké rovnováhy je chtě nechtě celosvětovým problémem. Podle toho by vypadala i snaha o vymazání tohoto státu z mapy. Buďme realisté... Ale chápu, že pochválit se musíte, když už to nikdo jiný neudělá. Proto máte taky ten blok, což?

cocococo ( 19. února 2011 08:07 )

Co by delali? Hlavne co udelate vy v tom vasem Prd-de-listanu.Neni hodiny ,aby jste ty " americky chytraky" nekritizovali.Tak se tam potom pos-erte.Kdyz nechcete pomoc od amiku ,tak si reknete o pomoc od ruskyho medveda.Ten se s musulmanama uz vubec nemaze.Plukovnik Kadafi velmi dobre vi co tam ma za chatru.Tak ten to urcite vyresi rychle.Ma ve vyskovejch baracich ostrelovace.Proto tolik mrtvejch.

cicihala ( 18. února 2011 22:30 )

si sami bez poradneho diktatora vladnout neumi , ted budou sklizet tak akorat chaos. Super prilezitost pro muslimsky fanatiky a teroristy. Jeste zaplacou po starych casech.

ivoadler ( 18. února 2011 18:38 )

Že arabský svět praská ve švech jsem napsal před několika dny v článku Arabové na výše uvedeném blogu. A Západ byl s autoritativními vládci arabského světa takový kamarád (kromě Husaina, samozřejmě). A právě tam udělal chybu. Husain byl nejlepší ne/přítel USA.

Zobrazit celou diskusi