Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Havel o Kaddáfím: Šašek, klaun a zločinec!

Autor: jos, ČTK - 
23. února 2011
09:59

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl považován za "kuriózní úkaz", pohlíželo se na něj trochu jako na "klauna a šaška", ovšem teď se ve světle tamních událostí ukazuje, že to je vlastně zločinec, soudí český exprezident Václav Havel.

Podle Havla se v minulosti při jednání s Kaddáfím nadřazovaly ekonomické zájmy hodnotám, které jsou vlastní Evropě, a to je třeba zastavit i při vědomí možných problémů s produkcí ropy. Libye je 12. největším vývozcem ropy na světě. V Libyi lidé protestují proti vládnoucímu režimu, násilnosti proti civilistům si vyžádaly stovky mrtvých.

Havel uvedl, že Západ by měl nyní trvat na demokratických hodnotách, avšak současně respektovat rozdílnosti tamních kultur. "Ukazuje se, že jakési základní morální a politické minimum je společné všem kulturním okruhům," řekl Havel k šířící se lavině protestů v zemích severní Afriky a dalších arabských státech.

Havel míní, že s důrazem na lidská práva a svobody je zároveň třeba zachovat úctu k jinakosti arabských zemí. Je třeba se zaměřit na to, co různé kulturní okruhy spojuje, soudí. "S tím, že jsou si rovnocenné, rovnoprávné, že žádný z nich nemá hrát dominantní roli a poučovat toho druhého o tom, co má dělat, a vnucovat mu své vlastní politické modely, ale o to víc respektovat nepřekročitelné imperativy, na nichž je schopen se shodnout celý svět, jak o tom svědčí Všeobecná deklarace lidských práv," řekl Havel.

"Infekční arabskou vzpouru" přirovnal Havel významem k pádu železné opony v Evropě, vidí mezi tím podobnosti, propojení, ale i rozdíly. "Konec konců ty autorativní režimy arabské vlastně jsou produktem týchž desetiletí, jejichž produktem byla kdysi železná opona," řekl. Podobnost vidí i v tom, že takový vývoj žádní experti nepředvídali. "Ukazuje se, že je projevem pýchy, když někdo předstírá, že kompletně rozumí tomu, co se děje," uvedl exprezident.

(Ne)slavné perly diktátora

* Ameriku podle Kaddáfího objevil Arab jménem Emír Ká

* Američtí Indiáni jsou původem Arabové, kteří se z Libye a Jemenu kvůli klimatickým podmínkám odstěhovali do Ameriky

* Sám sebe označuje za básníka a prohlašuje, že „kdyby nebyl Vůdcem s velkým V, byl by spisovatelem nebo učitelem“

* William Shakespeare měl arabský původ

* Virus způsobující AIDS vyrobily USA

Od kočovníků do čela země

Kaddáfí se narodil 19. června 1942 poblíž města Syrta v rodině berberského kočovníka. Sám k tomu řekl: „Nevím, kde jsem se narodil. Možná na hřbetu velblouda.“ Po studiích na vojenské škole prošel kurzem na vojenské akademii v britském Sandhurstu. V září 1969 stál v čele puče, který svrhl krále Idríse. Poté v zemi vyhlásil republiku a dal zestátnit všechny zahraniční podniky na zpracování a prodej ropy. V současné době je Libye 12. největší vývozce této suroviny.

pozzzor ( 3. března 2011 00:38 )

Politik,kterému věřil celý národ a který si z národa udělal legraci,by měl mlčet.Vůbec se divím,že se někdo ještě vůbec na něco pana Havla ptá.On sám patří mezi největší zloděje a lumpy Evropy a chtěl by poučovat.Nazdar

variace ( 27. února 2011 13:24 )

Václave? Gloriola pro ty, kteří tě neznali před tzv. sametovou revolucí, Ti už spadla. Tu husu, kterou máš po boku, jsi sehnal v divadle Husa na provázku - patrně divadlo nazvali poplatně jí. Už nic raději nekomentuj, šašek a klaun jsi Ty. A zločinec také - pamatuješ, jak jsi udělal generální amnestii a na svobodu se dostali vrazi, kteří své činy dokonali? Napiš zase nějakou směšnost a k ničemu se nevyjadřuj. Už jsi intelektově na úrovni té Tvojí Dášeny.

sydnicka ( 25. února 2011 21:03 )

proc by mnel tahnout.Nejvetsimi nacisty byli cesi a to skoro 50 let.

sydnicka ( 25. února 2011 21:02 )

comnel taky delat s takovym hloupym a lenivym narodem

andrysovic ( 25. února 2011 15:38 )

Václav Havel je vůl a ty také.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa