Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Technické muzeum v obležení 2000 nadšenců

Autor: Jan Doležal, mivrk - 
20. února 2011
16:23

Vstali ještě za tmy, pak několik hodin cestovali vlakem a nakonec museli ještě vystát nekonečnou frontu! Lidem ze všech koutů republiky, kteří se včera dopoledne tísnili před vchodem do Národního technického muzea v Praze, to ale vůbec nevadilo. Co na tom, že fouká ledový vítr, mrzne a psa by nevyhnal. Prohlídka unikátních expozic přece stojí za to!

Národní technické muzeum v Praze na Letné otevřelo po čtyřech letech rekonstrukce už ve středu. Pořádný nápor návštěvníků zažilo ale až v sobotu. Dva tisíce lidí totiž využily toho, že mají volnou sobotu, a neváhaly dorazit do metropole ze všech koutů republiky.

Návštěvnost roste

I když první nadšenci se začali trousit už před devátou ráno, zhruba hodinu před otevřením, zpočátku to vypadalo, že se v muzeu vůbec nic neděje. Jakmile se ale přiblížila desátá, najednou se ze všech stran vyrojily davy lidí a během chvíle se vytvořila fronta, která jako by nebrala konce.

„Už jsme tady byli v osm, ale to tu ještě nikdo nestál, tak jsme si šli prohlédnout Prahu. Teď jsme až na konci fronty,“ lamentovali manželé Marečkovi z Velkého Meziříčí.

Zaměstnanci muzea mohou být spokojeni. Počet návštěvníků totiž každým dnem roste. „Ve středu, kdy jsme otevírali poprvé, tady byla necelá tisícovka lidí a v pátek už 1600. Tento víkend bude podle našich odhadů jistě rekordní,“ řekla mluvčí muzea Olga Šámalová.

Proč tam návštěvníci jeli?

Zlákala je architektura: „Výstavu svatebních šatů tady asi nenajdeme, ale to nevadí,“ žertoval Petr Varga (27) z Čáslavi. Spolu s přítelkyní Petrou Zapletalovou (26) si prý přijeli prohlédnout zejména expozici architektury.

Chtěl na mašinky: Tříletý Vojtíšek Coufal z Prahy prozradil, že se mu nejvíc líbí mašinky, auta a letadla. Na prohlídku muzea se vydal s rodiči Zdeňkem (34) a Janou (30).

Přijeli až ze Zlína: „Vstávali jsme v půl čtvrté. Jsme až ze Zlína. Těšíme se na historii dopravy,“ řekl Petr Mašlán (38). Do Prahy vzal i ženu Andreu (28) a děti Honzíka (6) a Karolínku (7).

Znovu po 20 letech: „Jsem moc zvědavý, co je v muzeu nového. Naposledy jsem tady byl před dvaceti lety. Expozice chci ukázat i manželce Věře (31) a  synům Kubovi (14), Vojtovi (10) a Toníkovi (5),“ svěřil se Jakub Ištvánek (32). Přijeli až z Turnova.

Zobrazit celou diskusi