Své první návštěvníky přivítaly i dvě zcela nové expozice – tiskařství a architektura. Blesk vám přináší přehled toho, co byste si v jednotlivých patrech muzea neměli nechat ujít.

Astronomie

Působivá expozice přibližuje zásadní objevy v astronomii historické astronomické přístroje. Patří mezi ně unikátní Bürghiho sextant, který používal dvorní astrolog císaře Rudolfa II. Johannes Kepler. Dalším vzácným přístrojem je gotický astroláb z 15 století. Součástí expozice je i jediný volně přístupný meteorit v Česku. Byl nalezen před pěti lety v Argentině a váží 81 kilogramů.

Tiskařství

Fotogalerie
19 fotografií

V prostorách věnovaných tiskařství si mohou návštěvníci nejen prohlédnout unikátní historické tiskařské stroje. Nejcennější exponát je dřevěný lis z Jezuitské tiskárny v pražském Klementinu. Kurátor Pavel Pohlreich Blesku ukázal kotoučovou rotačku MAN z roku 1876, vyrobenou pro Místodržitelskou tiskárnu v Praze. Do budoucna se v rámci expozice chystají i dílny pro děti, s možností vytisknout si vlastní tiskoviny.

Architektura

Expozice architektury
Autor: David Tesař, Tomáš Vrbenský

Nově otevřenou expozici označují její autoři »Od Rudolfina po Ještěd« a návštěvníci si mohou prohlédnout architekturu z období 1860 až 1989. Na podobě prostoru se podílel architekt a herec David Vávra. K vidění je zde kromě množství modelů skutečných, ale i nikdy nerealizovaných staveb také velký model konstrukce kopule Národního muzea, nebo třeba původní okno ze zlínské Baťovy budovy »21«.

Doprava

V tomto Spitfiru létali za 2. světové války čeští piloti v Británii
Autor: David Tesař, Tomáš Vrbenský

Rozsáhlá expozice dopravy mapuje historii dopravy v Česku. Vystaveny jsou zde auta, motocykly, letadla i lokomotivy. K vidění jsou zde i rarity jako stíhací letoun Supermarine Spitfire, používaný českými piloty v Británii za 2. světové války. Generální ředitel muzea Karel Ksandr nám ukázal i další vzácnost – automobil Benz, zakoupený v roce 1914 dědečkem ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Vojenská technika

Mezi jinou vojenskou technikou si mohou návštěvníci prohlédnout i trabant východoněmecké armády
Autor: David Tesař, Tomáš Vrbenský

V suterénu muzea je umístěna dočasná výstava exponátů Vojenského ústavu Praha, se zbraněmi, auty, motorkami i letadly. Hned na začátku expozice je k vidění terénní Toyota Hilux SCV, využívaná do roku 2008 českými vojáky na misi v Afghánistánu. Úsměvným exponátem je východoněmecký vojenský trabant a velkou raritou výstavy je torpédo armády Rakouska-Uherska z roku 1900.

Brno v Praze

Nejmenší hlubinná ponorka na světě je součástí výstavy Brno v Praze
Autor: David Tesař, Tomáš Vrbenský

Dočasná expozice ze sbírek Technického muzea v Brně chce nalákat k návštěvě »konkurence«. Návštěvníci si zde mohou osahat některé z exponátů, jako je například těžký kulomet, nebo nejmenší miniponorku na světě. Ta byla postavena českými konstruktéry v letech 1975–1978 a jedna osoba se v ní mohla ponořit až do hloubky 210 metrů pod hladinou moře.

Fotografický ateliér

Historická fotografická technika
Autor: David Tesař, Tomáš Vrbenský

Expozice fotografie ukazuje vývoj fotografické techniky od jejích počátků až po současnost. Najdeme zde také podrobné vysvětlení technik fotografování, včetně různých způsobů nasvícení fotografovaného objektu. Součástí prohlídky je i historický fotografický ateliér.

 


Rodina Buliakových přijela až ze Slovenska
Autor: David Tesař, Tomáš Vrbenský

 

Přijeli až ze Slovenska!

Bylo deset hodin ráno a před budovou už se tísnilo několik desítek lidí. Slavnostní událost přilákala i návštěvníky z velké dálky. „Naplánovali jsme si cestu do Prahy na dnešek, protože se otevírá Technické muzeum. Kluci jsou tady poprvé a úplně nejvíc se těší na dopravní expozici,“ řekli Blesku manželé Buliakovi, kteří se syny Matúšem (10) a Janem (8) přijeli na otevření Technického muzea až ze Slovenska.