Premiér také nevyloučil, že pokud vzroste počet osob přicházejících do jeho země přes Chorvatsko, pak i na této hranici vznikne plot. Maďarsko bylo v minulých měsících kritizováno za stavbu plotu na hranicích se Srbskem.

Orbán dnes tuto "fyzickou bariéru" bránil s tím, že Budapešť se jen snaží plnit to, za co je podle evropských pravidel jako země na vnější hranici schengenského prostoru odpovědná. Unie by proto měla jeho vládu přinejmenším přestat kritizovat. "Ptal jsem se partnerů, zda mají nějaký lepší nápad. Žádný neměli," poznamenal Orbán na tiskové konferenci po jednáních s předsedou europarlamentu Martinem Schulzem, šéfem unijních summitů Donaldem Tuskem a s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Od 15. září mají v Maďarsku platit nová pravidla, která podle Orbána ochranu hranice ještě podpoří. Premiér v této souvislosti před novináři nevyloučil ani nasazení armády.

Maďarsko a celá EU podle Orbána nečelí problému s uprchlíky, kteří by utíkali před válkou a násilím. "Většina těch lidí se vydala na cestu s vidinou lepšího života a ne proto, že by je k tomu někdo donutil. Statistiky ukazují zvyšující se počty migrantů z oblastí, které nejsou zasaženy válkou," řekl maďarský premiér. Zvyšují se podle něj počty osob ze zemí jako Pakistán, Bangladéš, Nigérie nebo Mali.

Orbán dnes varoval, že bez změny evropské politiky na hranice Evropy dorazí až "desítky milionů lidí". Maďarsko proto podle něj chce jasnou zprávu pro ty migranty, kteří neprchají před válkou, že cesta do EU nemá smysl.

Jakékoli zmínky o migračních kvótách podle něj jen "vytvářejí iluze" a "nerealistické sny", že podobní lidé budou v unii přijati.

Úvahy o kvótách jsou podle Orbána politické deklarace, které vytvářejí dojem, že evropští lídři mají řešení krize. "Ale pravda je, že (kvóty) řešením nejsou a ti, kdo o nich mluví, to dobře vědí," prohlásil premiér. "Hranice musí být chráněny. Problém to nevyřeší, ale pomůže jej to zvládnout," zdůraznil.

Podle některých médií nyní Evropská komise zvažuje návrh na přerozdělení až 160.000 migrantů z postižených zemí do dalších států EU podle určitého systému kvót. Oficálně zatím nepotvrzený plán by měl Juncker předložit příští týden v europarlamentu. Mezi zeměmi, ze kterých by byli uprchlíci přerozdělováni, by nově mohlo být také Maďarsko, Orbán dnes ale uvedl, že takový návrh ještě neslyšel. "Až jej dostaneme, budeme o něm přemýšlet," řekl jen.

V Budapešti se v posledních dnech odehrávají chaotické scény, kdy se tisíce migrantů snaží dostat do vlaků směrem do Německa. Podle Orbána se po informaci, že Německo přijme syrské občany, odmítají se mnozí migranti nechat v Maďarsku zaregistrovat, ačkoli podle evropských pravidel zde registrováni být mají.

"Je jediné řešení: pokud je Německo skutečně pozvalo, tak by jim mělo vydat víza. Pokud budou mít vízum, necháme je jít," poznamenal Orbán. Jinak podle něj bude Budapešť opět čelit rakouským výtkám, že přes společnou hranici pouští nelegální migranty.