Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Sestřelení letadla nad Ukrajinou je válečný zločin? OSN se domnívá, že ano

Autor: ČTK - 
28. července 2014
11:02

Sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou by mohlo být válečným zločinem, uvedla dnes ve své nejnovější zprávě vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Ta také upozornila, že "ozbrojené skupiny" na východě Ukrajiny útočí na veřejné budovy, uhelné doly či železnici a že armáda i separatisté používají těžké zbraně v obydlených oblastech. Na Ukrajině už podle pozorovatelů během konfliktu od poloviny dubna zemřelo na 1129 lidí a téměř 3500 dalších utrpělo zranění, mezi oběťmi je i řada civilistů.

Podle Pillayové obyvatelé východní Ukrajiny žijí pod hrůzovládou ozbrojených skupin separatistů, kteří si svou moc často upevňují zvláště krutými způsoby - pomocí únosů, věznění, mučení, a dokonce i poprav.

Vysoká komisařka pro lidská práva ale ostře kritizovala i ukrajinskou armádu, která podle ní stejně jako separatisté používá těžké zbraně v obydlených oblastech. "Velmi znepokojující jsou zprávy o čím dál intenzivnějších bojích v Luhanské a Doněcké oblasti, kde obě strany používají v zastavěných lokalitách těžké zbraně, včetně dělostřelectva, tanků a raket," uvedla Pillayová.

Podle ní na východě Ukrajiny umírá čím dál více civilistů a těžce trpí i civilní infrastruktura, proto boje musí co nejdříve skončit.

Zpráva OSN sestavená na základě informací od 39členné mise pozorovatelů pokrývá období od 8. června do 15. července. Hovoří například o 812 případech únosů a také o tom, že některá rukojmí byla popravena.

Pillayová se zmínila i o zkáze boeingu nad Ukrajinou 17. července. "Hrůzostrašné sestřelení letadla malajsijských aerolinií přišlo jen dva dny po uzávěrce této zprávy... Toto porušení mezinárodního práva by vzhledem k panujícím okolnostem mohlo být považováno za válečný zločin," sdělila komisařka.

ninka64 ( 9. září 2014 21:08 )

Naprostý souhlas je to válečný zločin a proto by Ukrajinská vláda v čele s Porošenkem a Jaceňukem měli stanout před soudem v Haagu!!!!

ninka64 ( 1. srpna 2014 18:13 )

Tak toto cíle Ukrajinské vlády na východě Ukrajiny....VÝROK JEDNOHO "HODNÉHO" UKRAJINCE...."Donbas – to není jen depresivní region. Je tam strašné množství nepotřebných osob (...) Absolutně vědomě o tom mluvím. V Doněcké oblasti jsou asi 4 miliony obyvatel. A nejméně půldruhého milionu zbytečných (...) My nepotřebujeme chápat Donbas. Musíme chápat ukrajinský národní zájem. A Donbas je třeba použít jako zdroj (...) Pokud jde o Donbas: neznám recept, jak to udělat rychle. Ale nejdůležitější co je nutno udělat: jsou tam lidé, kteří se musí prostě zabít," řekl Butkevič. Časopis poznamenal, že během této pobuřující řeči se moderátorka programu ani nepokusila "novináře"-fašistu přerušit.

ninka64 ( 1. srpna 2014 15:11 )

Ano, hlavně by měli žádat od Ukrajiny záznam o letu sestřeleného letadla a satelitní snímky od USA. Obě země USA i Ukrajina důkazy zatajují, protože vědí, že by přiznali že oni jsou ti, co obětovali téměř 300 lidských životů ,jen aby rozpoutali světový konflikt!Celý svět by měl vlády těchto zemí odsoudit.

ninka64 ( 1. srpna 2014 15:07 )

Válečný zločin je bratrovražedná válka Ukrajinské armády.

ninka64 ( 1. srpna 2014 15:05 )

Pokud je to pravda, tak se dopoští Ukrajina válečných zločinů!!!

Zobrazit celou diskusi