Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recenze: Druhé Stránky světa nabyly na objemu - víc akce ale i víc zbytečných popisů

Recenze: Druhé Stránky světa nabyly na objemu - víc akce ale i víc zbytečných popisů
Recenze: Druhé Stránky světa nabyly na objemu - víc akce ale i víc zbytečných popisů  (Autor: nakladatelství CooBoo)
Autor: Dagmar Čechová - 
6. listopadu 2017
11:57

Noční země nabyla proti prvním Stránkám světa na objemu. Bohužel to pro knihu není vždy pozitivní věc. Kai Meyer si bohužel ani přes kritiku prvního dílu neodpustil svou výřečnost a tak se z magického příběhu o knihách stává epos plný ambivalentních úryvků plných popisů a akce. Čtenáři, kteří si oblíbili Furii a svět bibliomantiky tak možná budou další díl číst pouze ze setrvačnosti.

Furie spolu s přáteli Cat, Isis, Finnianem a Summerbelle se pokouší svrhnout tyranské tři rody, které vládnou světu bibliomantiky. Nebude to ovšem nic jednoduchého. Jejich plány se ve vteřině mění a co původně vypadalo jako přímá cesta za zničením vládnoucích rodů, se stává dlouhou a nepřehlednou jízdou plnou překážek.

Ani přes kritiku prvního dílu, si Kai Meyer neodpustil svou "užvaněnost". Přestože jde o knihu zařazenou v kategorii pro děti a mládež, Meyer nešetří sáhodlouhými - a bohužel často nudnými a zbytečnými - popisy. Ačkoliv je často střídají akční pasáže, čtenář velmi rychle ztratí pozornost a později i zájem...

Druhou závadou může pro mnohé být, že autor neposkytuje žádné postupné uvedení do děje dalšího dílu - nepřipomíná dění ani postavy z dílu prvního a rovnou vás hází do děje. Pokud nemáte první díl přečtený v nedávné době, budete se v ději jednoduše ztrácet.

Je pravdou, že kniha rozhodně není tak zábavná jako její předchůdce. Z pohádkového příběhu pro děti se stává akční dobrodružství, které by snad žádné dítě nebavilo. To pochopitelně neplatí pro dospělé. Ale nevyváženost vyprávění spoustě lidí může lézt na nervy. Děj se navíc zamotává a ztrácí se jasná linie, co je vlastně cílem příběhu.

Co dodat? Pokud jste první Stránky světa přečetli, Noční zemi určitě nebudete chtít vynechat. Můžete být zklamaní, protože dvě díly se diametrálně odlišují - první ani kapku nenaznačuje temnotu, která provází ten druhý. Přesto je děj plný akce zajímavý, i když rychlému spádu a napínavosti značně brání zbytečné pasáže vaty ve formě popisů.


Kai Meyer

Stránky světa: Noční země

nakladatelství CooBoo, 2017

424 stran

Hodnocení: 60 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi