Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vydražily se spisy diktátora Mao Ce-tunga. Za více než 20 milionů korun

Autor: ČTK - 
12. července 2017
08:09

Literární poznámky bývalého komunistického vůdce Číny Mao Ce-tunga se v londýnské aukční síni Sotheby's vydražily za 704,750 britských liber (přes 20,6 milionu Kč), což je desetinásobek odhadní ceny. O zápisky projevili zájem kupci z celého světa, nakonec je ale získal nejmenovaný čínský sběratel. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Poznámky zachycují Maovy úvahy o klasické čínské próze a poezii, kterou měl velice rád. Diktátor je sepsal ručně rok před svou smrtí v roce 1975. Tehdy již ztrácel zrak a předčítala mu proto najatá literární expertka. Ta ho také přiměla, aby své myšlenky vyjádřil na papíře, protože už i špatně vyslovoval.

Mao Ce-tung (1893-1976), nazývaný svými příznivci „velký kormidelník“, pracoval zamlada v knihovně Pekingské univerzity. Později stál v čele revoluce, která vedla ke zřízení Čínské lidové republiky v roce 1949. Od té doby až do své smrti nejlidnatější zemi světa neomezeně vládl.

Jeho stoupenci mu přičítají zásluhy na vytvoření silné, sjednocené Číny, odpůrci naopak připomínají, že v důsledku jeho represí a politických a hospodářských chyb, vedoucích k ničivému hladomoru, zahynuly desítky milionů lidí.

Komunistická strana Číny později označila 70 procent Maových názorů za správné a 30 procent za mylné. Maovo tělo stále leží v mauzoleu na centrálním pekingském náměstí Tchien-an-men a jeho portrét zdobí čínské bankovky. Současný čínský prezident Si Ťin-pching k Maovi často odkazuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi