Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lesk a bída televizních Silvestrů. Co stanice předvedly v roce 2016?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
1. ledna 2017
19:21

Každý rok usedají stovky rodin k televizním Silvestrům s nadějí, že „bude veselo“. Poslední roky jsou však čím dál tragičtější. Program, který by měl být vrcholem zábavy, tvoří většinou archivní kousky a pitvoření hodné potulných estrád.

Marnost nad marnost – tak by se dalo shrnout hodnocení programu, kterým nový rok vítaly české televize. V našem hodnocení „smrskneme“ seznam na čtyři základní: Českou televizi, Novu, Primu a Barrandov. Z Kavčích hor poslali do obýváků křečovité Zázraky přírody se soutěží ve vábení jelenů (jak silvestrovské!) a nastříhali Všechnopárty Karla Šípa. Na ČT2 humor zachraňoval Jára Cimrman.

O hodný kus níž však byla TV Nova, která už neumí udělat ani silvestrovské televizní noviny tak, aby byly opravdu vtipné. Patrně tím nejlepším na nich byl sestřih kiksů zahraničních moderátorů a k tomu nám dnes stačí YouTube. Očekávané „veselé záběry z natáčení“ Ordinace a Ulice také jaksi ovadly. A sláva – vrhneme se do toho nejúspěšnějšího, co jsme letos natočili, vždyť to diváci s několikahodinovou verzí „Tváře“ nějak doklepou. Nic nového pod sluncem, nic, co by diváka udrželo.

3193116:full:true:true

I televize Prima odstartovala střihovým Krausem. V patách mu šla velkolepá akce Český mejdan s Impulsem, záznam podzimního koncertu, kde nechyběly „jistoty“ – Chinaski, David, Žbirka a Gott. A také spousta smutných příběhů, ve kterých se Sagvan Tofi netrefil do vlastního playbacku a i řada lepších zpěváků nestíhala nebo předbíhala hudbu. Budiž jim k dobru dán malý bezvýznamný bod za to, že jako jediní nabídli plejádu hvězd.

Kdo jiný mohl uvádět jedinou televizní estrádu v podání televize Barrandov, než Kateřina Brožová. Nejspíš poté, co odehrála všechny hlavní role v tamních seriálech, odhlásila počasí, zprávy a drby ze společnosti, chopila se mikrofonu principála pořadu, který zcela odpovídal barrandovským možnostem. Vznikl pořad, který na koláč sledovanosti přidal leda rozinku. 

3193112:full:true:true

Jak se zdá, silvestrovským pořadům, které skutečně bavily, zvoní hrana. Už dlouho. Vladimír Menšík se možná obrací v hrobě a jeho neskutečná profesionalita, humor a umění improvizace mizí kdesi v dáli, neopakovatelné. A i když až příliš často reprízované, už notně okoukané, pořád je to lepší než díla všech televizí za poslední roky. Napříště už bude možná stokrát lepší pustit nějaká roztomilá koťátka s kvalitním hudebním podkresem nebo úplné zatmění, které dá šanci silvestrovským procházkám pod širým nebem.

Prvnímu televiznímu Silvestru je 58 let

Počátky televizních Silvestrů v Československé televizi nejsou úplně jasné. Jisté je, že první velká zábavní revue „Název oznámíme dodatečně“ byla odvysílána roku 1959. Scénář pro ni napsal Vladimír Dvořák, uváděl ji s Jiřinou Bohdalovou. Měla takový úspěch, že si vedení ČST u Dvořáka objednalo další scénář pro následující Silvestr. A Vladimír Dvořák zakotvil v zábavě natrvalo. Silvestry se vysílaly živě, Dvořák s Bohdalovou byli nuceni vynechávat velké části vlastního průvodního textu, aby se vešli do 90 minut celkové stopáže.

krupan10 ( 4. ledna 2017 08:27 )

pod taktovkou havloidů nějak vymírá humor. Havlismus je mnohem horší, jak mor.

zadnice ( 2. ledna 2017 13:50 )

Úroveň hrozná, zábava smutná, ale na reklamu nezapomínají!

Studanka ( 2. ledna 2017 10:06 )

 Opravdu to bylo ubohé. Toho kdo napsal scénář k Erbenově pohádce, tak bych ho nenechala uz nic napsat. Erben se musí obracet v hrobě. Scénáristu tvrdé trestat. Ostatní pořady na silvestra - kdyby nebylo starých pořadů, tak není co vysílat, na co si Tv platíme? Hlavně že se musíme dívat na mnohdy slabomyslne reklamy, to už nám díky politikům došel humor?

Ivanka50 ( 2. ledna 2017 07:14 )

Bylo to tedy strašný, přesně, jak jsou tady i jiné příspěvky.Ještě se dalo (večer) koukat na ČT1. Jinak nechápu, proč třeba na Primě dávají film, který si vyberu a ten samý dávají druhý den třeba na Nově. Lidi jsou snad sklerotici, že by na to měli koukat několik dní posobě? Dělají z nás idioty. Co to má za logiku, když si člověk nemůže vybrat, na co koukat. To se pořád vymýšlí nové vysílací stanice a kdyby zůstaly jen dvě, jako za komunistů, tak by to vyšlo na stejno. Šílený úpadek, jako vlastně ve všem, v této době.....

nemocna ( 2. ledna 2017 02:51 )

Rok co rok horší program v televizi jak na Vánoční svátky tak i Silvestr, otřes žádná zábava, nuda, stálé opakování různých pořadů, to už nemáte co vysílat, co se natáčí? co dělají režiséři? asi nic žádný nápad, žádní pořádní baviči, zlatí komunisti to byli aspoň Silvestry, dvě nové pohádky to je práce za celý rok??? a to dávání několika krásných pohádek vysílané dohromady v jednu otřesný hnus koho to napadlo tak ničit klasické krásné pohádky, to neumí nikdo vymyslet a natočit nové??? za co vás platí když nového nic není? jen ničení starých pořadů a pohádek, ani na jeden program se nedalo dívat, Novo tentokrát jsi to úplně pos...a

Zobrazit celou diskusi