Pražská záchranná služba posílila místa v centru Prahy, kde se tradičně předpokládá větší množství lidí, tedy Staroměstské a Václavské náměstí. Tam navíc nasadila i kamion Golem, který sloužil jako mobilní stanoviště a zázemí pro záchranáře.

„Záchranáři za noční směnu ošetřili 271 pacientů, což je téměř stejný počet jako v loňském roce. A stejně jako vloni pro ně byla nejzatíženější doba od půlnoci do čtvrté hodiny ráno. Právě v tento čas vyjeli dohromady ke 128 případům,“ uvedl tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Dominik Horn.

Alkohol a rachejtle

Nejvíce výjezdů zdravotnické záchranné služby se během silvestrovské noci týkalo potíží nebo úrazů (včetně napadení), vzniklými po požití alkoholu. „Kromě toho pražští záchranáři ošetřili 12 pacientů s úrazy přímo způsobenými zábavní pyrotechnikou, z toho 2 lidé utrpěli vážná zranění na rukou,“ dodal Horn.

K pacientům posádky přijížděly v průměru do osmi minut a devatenácti vteřin, což je pozitivní změna ve srovnání s minulými roky, kdy čekací doby v tento exponovaný čas běžně dosahovaly desítek minut.