Silvestrovské oslavy v Praze byly podle záchranářů, policistů a hasičů do půlnoci poměrně klidné. Hasiči zasahovali u několika menších požárů, které vznikly kvůli odpalování zábavní pyrotechniky, podobně záchranáři museli ošetřit několik lidí, kteří se zranili v souvislosti s konzumací alkoholu a odpalováním pyrotechniky. Kolem půlnoci se v centru Prahy situace o něco zhoršila.  

Policie v Praze musela krotit partu cizinců, kteří se rozhodli, že rvačka před Novým rokem je to pravé. „Policie tři muže cizí národnosti zklidňovala, později byli převezeni na služebnu,“ řekla pro Blesk.cz policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Záchranná služba podle mluvčího Dominika Horna navýšila o 45 procent počet posádek. Po třech stanovištích má na Václavském a Staroměstském náměstí, kde se očekávají největší oslavy. „Dosud (ve 2:30 ráno, pozn. redakce) jsme zaznamenali 12 poranění při zacházení s pyrotechnikou, kde bylo zaznamenáno poranění očí, obličeje a končetin, mimo jiné i dvě zranění a v souvislosti s konzumací alkoholu,“ uvedl Horn před půlnocí.

 

O několik desítek minut později však byla pražská záchranka zaměstnána více. Pražská záchranka musela ošetřit čtyři vážnější poranění spojená s rachejtlemi. „U dvou osob došlo ke ztrátovému poranění prstů na horní končetině. Průměrná dojezdová doba byla 8 minut 19 vteřin,“ doplnil pro Blesk.cz Horn.

Být na Václavském náměstí s sebou neslo mnohá nebezpečí. Kromě několika desítek lidí, kteří byli ošetřeni kvůli dělobuchům a rachejtlím, které doslova létaly mezi lidmi, byl zraněn i fotograf Blesk.cz. V davu se přitom naskytli i lidé, kteří měli přímo na náměstí malé děti v kočárcích.

Oproti minulým létům však bylo zásahů mnohem méně. Největší problémy dělali hlavně cizinci a podnapilí lidé. Asi nejtěžší zásah policisty čekal v Krakovské ulici. „Došlo zde k výstřelu z plynové pistole při potyčce v jednom z místních barů,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Útočník byl poté předveden na policejní služebnu.

Hasiči podle mluvčí Pavlíny Adamcové zasahovali během dne například u požáru izolace panelového domu či u hořících kontejnerů. Oba požáry vznikly v důsledku odpalování zábavní pyrotechniky. Navečer hasili také dva hořící vánoční stromečky, které se vzňaly poté, co si na nich lidé zapálili prskavky.

Příchod nového roku tak byl oproti minulosti spíše klidný, ale neobešel se bez zásahů policie, která musela například ohradit cestu pro tramvaje nebo řešit různé potyčky. Integrovaný záchranný systém byl však připraven i kvůli nedávným útokům v Berlíně a v Turecku na veškeré možné události a v ulicích se pohybovalo více strážců, než je obvyklé. To mimo jiné přispělo k „hladkému“ průběhu začátku nového roku 2017.

Fotogalerie
98 fotografií