Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česká premiéra na festivalu košer pochoutek. Bodovala voda z plzeňského pramene

Autor: nec - 
28. listopadu 2016
15:00

Poprvé po 30 letech se účastnila Česká republika největšího festivalu košer certifikovaných produktů na světě. Do New Yorku se v polovině listopadu sjelo několik českých firem, které vyrábějí potraviny a nápoje podle židovských předpisů a stravovacích návyků. Největším lákadlem pro cizince byla košer voda z plzeňského pramene, ze kterého se v minulosti vyráběl například i světoznámý Plzeňský Prazdroj.

„Pro české společnosti je veliký úspěch, že mohly předvést své produkty na tak významném festivalu. Letos navíc poprvé v zastoupení České republiky, která v New Yorku měla od 15. do 16. listopadu svůj pavilon, doposud se ve světě představovaly firmy pouze samostatně,“ uvedl Aaron Günsberger, pražský košer restauratér a kandidát do reprezentace Židovské obce.

Na festivalu košer jídla všechny zaujala košer voda z plzeňských pramenů. Na festivalu košer jídla všechny zaujala košer voda z plzeňských pramenů. | Aaron Günsberger

Američané a ostatní cizinci byli nejvíce nadšení z české košer vody a z košer čokoládového zboží, jako například čokoládového tabletu nebo počítače. „Po vodě byla obrovská poptávka, dokonce taková, že její výrobce není schopen tak velké množství na trh dodat,“ řekl Günsberger.

Byť by voda košer měla být vždycky, dodavatel, který ji „čepuje“ přímo z plzeňského pramene, dohlíží na to, aby splňovala veškeré soubory židovských předpisů, aby nebyla nevhodně filtrovaná nebo sycená. Navíc z každé lahve jdou 2 Kč na podporu MDA nadace na podporu svalové dystrofie.

Co je košer? 

Košer je soubor stravovacích zvyků v judaismu. Jedná se tedy o celé seznamy jídel, která je možno konzumovat, aniž bychom porušili rituální čistotu jídla židovské kuchyně. Na světě je 22 milionů lidí využívajících košer potraviny, obrat v tomto odvětví jde do bilionu dolarů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi