Vodovodní řád, jehož trubky pocházejí z 19. století, praskl těsně před pondělní půl čtvrtou ráno. Proud se hrnul ze Sokolské ulice do Ječné a dále několik set metrů až na Karlovo náměstí.

Voda poškodila všechny jízdní pruhy na magistrále. Zatímco ještě za tmy mohli řidiči jezdit alespoň levým pruhem, od rána už je silnice zcela neprůjezdná.

„Od křižovatky s Ječnou je Sokolská ulice kompletně uzavřená. Prosíme řidiče, aby se danému místu vyhýbali,“ řekl Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Havárie pochopitelně způsobuje kolony. Už v 7 hodin ráno se na magistrále tvořil zástup aut až ke Štvanici, po 8. hodině až k mostu Barikádníků. Postupně byly komplikace v dopravě po celém městě větší a větší.

Takto vypadala dopravní situace v pondělí v 9:00:

Dopravní situace v Praze v pondělí v 9:00. Červená místa značí kolony.
Autor: Reprofoto Google maps

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) okamžitě zahájily v místech geoprůzkum. „Ten ukázal, že pod levými jízdními pruhy je podloží v pořádku a žádné kaverny (dutiny – pozn. red.) tam nejsou, zprovozněny tak mohou být v úterý v poledne,“ řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Pokud se nestane nic mimořádného, zbylé jízdní pruhy mohou být podle Mrázka otevřeny ve středu.

Objížďka přes Legerovu

Uzavření Sokolské ulice se do plynulosti v silniční dopravě promítlo opravdu zásadně. „Podle mých informací by například ve směru na Prahu 4 měla být kolona dosahující až na teplickou dálnici,“ řekl v pondělí v 10:30 mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Legerovou ulicí se v pondělí odpoledne začalo jezdit obousměrně. Auta tudy objíždějí uzavřený úsek v Sokolské.
Autor: Tadeáš Provazník

Žádá proto řidiče, aby si pro průjezd metropolí vybrali jakoukoliv jinou komunikaci. „Na snadě jsou levobřežní nebo pravobřežní komunikace, případně využijte tunelové komplexy nebo centrum metropole objeďte přes Prahu 8 a Prahu 3,“ radí.

„Nejefektivnější objízdná trasa by měla vést Legerovou ulicí, která by pro potřeby objízdné trasy měla být zobousměrněna. Řidiči by se zpátky na Sokolskou měli vracet Rumunskou ulicí, která by pro tento případ měla otočený směr jízdy,“ dodal.

Podívejte se, jak na magistrálu najely bagry:

Řidiči pochopitelně nadávají. I když některé už kolony ani nevyvedou z míry. „Jel jsem z Anděla přes Jiráskův most a tady mě nic nepřekvapí. Je to skoro jako obvykle," svěřil se zpoza volantu Pavel.

„Mně to přijde stejné jako ráno ve špičce, ani jsem o nějaké havárii vody nevěděl,“ popsal Tomáš.

Podívejte se na noční video z místa havárie:

Problémy v MHD už nejsou

Kvůli prasklému potrubí musel dopravní podnik v noci omezit i provoz tramvají mezi I. P. Pavlova a Karlovým náměstím, jelikož voda nanášela na koleje hlínu, písek, ale také kameny. Aktuálně dopravce už žádné komplikace na trati nehlásí a tramvaje tudy jezdí bez problému.

„V tuto chvíli je na I. P. Pavlova pouze posunutá autobusová zastávka a částečně odkláněna linka 148,“ řekl Blesk.cz mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Odstávka vody skončila v 18 hodin

Bez vody se ocitlo přibližně 150 odběratelů. PVK přistavily na roh Sokolské a Na Bojišti cisternu s pitnou vodou.

„Vodovodní řád je opraven, voda teče od 18 hodin. Probíhají práce na zasypání jámy, hutnění a podobně,“ sdělil v pondělí večer mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Paní Ludmila přišla k cisterně s vodou.
Autor: Tadeáš Provazník

Paní Ludmila, která přišla k cisterně dopoledne s nádobou, tomu moc nevěřila. „Já jsem přijela před chvílí, takže si jdu jen pro vodu. Prý to má být uzavřené až do osmi, ale kdo ví, to je vždycky jedna paní povídala,“ sdělila.

Podívejte se, jak vypadalo místo po vypuknutí havárie a poté ráno, kdy tam najely bagry:

Fotogalerie
37 fotografií