Praha konečně rozsvítila dlouho očekávaný vánoční stromeček na Staroměstském náměstí. Strom je nasvícen ve zlatobílých barvách s červenými prvky. Samotné rozsvěcování trvalo za doprovodu hudby několik minut a během soboty se bude ještě třikrát opakovat. Lidé, kteří přicházeli na Staromák, aby se podívali, jak je letošní smrček nazdobený, se podivovali, proč tomu tak je. 

Jde o opatření, které se zavedlo již minulý rok kvůli možným teroristickým útokům. Magistrát i letos zrušil z bezpečnostních důvodů slavnostní akci s projevy, která obvykle provází první rozsvěcení, a nahradil ji mnoha „světelnými poprvé“.

Samozřejmě na celou akci čekaly tisíce lidí, především pak turistů, kteří přijeli z okolních měst, či dokonce zemí, aby byli svědky velkolepé podívané. Zaplněná byla ústí ulic, které na Staroměstské náměstí vedou, a zaplněné bylo také náměstí Franze Kafky, odkud je vánoční strom průhledem mezi domy a kostelem svatého Mikuláše vidět.

Podívejte se na video a fotografie z rozsvícení vánočního stromku:

Video
Video se připravuje ...

Na Staroměstském náměstí se konečně rozsvítil vánoční strom. Davy lidí se hrnuly, aby byly svědky velkolepé podívané. Eva Fornálová

Oproti minulému roku se změnilo uspořádání stánků

Oproti loňsku se na trhu změnilo uspořádání stánků, které letos tvoří vánoční hvězdu. Výzdoba trhů vychází z lidových motivů a dekorací. Stánky a náměstí jsou vyzdobeny perníčky, šiškami a dalšími přírodními materiály. Umístěn je tu betlém a lidé mohou vidět i živá zvířata. „Máme připraveno trojnásobné množství stromků, až padesát, a tři tuny čerstvého jehličí, aby přírodní materiály byly v prostoru znát,“ řekla již v pondělí Michaela Valentová z firmy S.O.S. Dekorace, která výzdobu vytvořila.

V rohu náměstí je pódium. V jeho přední části bude jakási forbína, která přes den poslouží k posezení nebo se tu budou konat rukodělné dílničky pro děti. Pódium pak bude centrem silvestrovské akce.

Ceny občerstvení ale zůstaly

Ceny občerstvení se v porovnání s loňskem nezměnily. Lidé si tak mohou koupit například svařené víno za 50 korun, stejně stojí pivo nebo horká čokoláda. Káva, čaj nebo párek v rohlíku vyjdou na 40 korun a klobása, medovina a langoš na 60 korun. Stánky nabízejí mimo jiné vánoční ozdoby, dřevěné hračky, krajky nebo šperky.

Výběr provozovatele trhu provázely potíže. Praha na jaře vypsala soutěž na firmu, která měla nahradit Taiko, jemuž v srpnu skončila smlouva. Vítězem se stalo ovšem opět Taiko, a to v polovině srpna, vedení města výsledek soutěže schválilo 11. října. Za pronájem bude firma podle nové smlouvy ročně platit čtyři miliony korun a smlouva je na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou jednoho roku. 

Fotogalerie
24 fotografií

Zaplněná byla ústí ulic, které na Staroměstské náměstí vedou, a zaplněné bylo také náměstí Franze Kafky, odkud je vánoční strom průhledem mezi domy a kostelem svatého Mikuláše vidět.