Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Diagnóza: Šampión. Film, kterého se v Česku báli

Autor: Ivan D. Hladík - 
27. srpna 2016
13:27

Mluví se o něm jako o životní příležitosti Willa Smithe (47). I kvůli jeho „nenominaci“ na Oscara za tuto roli mnozí černí herci bojkotovali Oscary. Neprávem. Film si ale zájem diváků zaslouží.

Film Diagnóza: Šampión (Concussion) představuje distributor jako dramatický thriller. Příběh motivovaný skutečnými prožitky nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu (48), je strhující, nicméně thriller je poněkud silný výraz.

Je však potřeba říct, že napětí v něm najdeme a spolu s filmovým Bennetem budeme žasnout nad zaslepeností, nebo lépe řečeno ignorací byznysmenů motajících se kolem NFL. Národní fotbalová liga je totiž bernou mincí příběhu. A také jedním z důvodů, kvůli kterému se v Česku velkým plátnům film vyhnul. Distributor došel celkem správně k závěru, že americký fotbal, který se z pochopitelných důvodů stává červenou nití snímku, je našim divákům natolik vzdálený, že by je od návštěvy kina odrazoval. 

Geniální forenzní neuropatolog Omalu ve Smithově podání žije svůj soukromý americký sen. Má stabilní práci na patologii, ke svým „pacientům“ chová úctu a dny plynou v pravidelném tempu. Než se mu na stůl dostane Mike Webster (†50), bývalý špičkový hráč nejsledovanějšího amerického sportu. Píše se rok 2002 a Omalu jako první objevuje chronickou traumatickou encefalopatii. Ne náhodou tohle onemocnění mozku postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Jenže – v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, nemůžete jen tak přijít a říct, že fotbal je zlo. Mocní a bohatí nechtějí nic slyšet. U Webstera však nezůstane. Psychické problémy hráčů, změna jejich povahy, rozpady rodin, sebevraždy – to vše náhle dává smysl.

V originále Concussion, tedy otřes mozku, je film tak americký, až je uvěřitelný. Smithovu výkonu sekundují Alec Baldwin (58) a Albert Brooks (69). Film samotný je pak především o nesnadném boji jednotlivce se systémem, ať ho zastupuje kdokoli. O pochybování o vlastních kvalitách a smyslu vlastních kroků. O rozhodnutích, která dávají po krůčcích dohromady naši budoucnost. Gugu Mbatha-Raw (33), u nás téměř neznámá nositelka ceny britského nezávislého filmu pro nejlepší herečku, zde ztvárnila Omalovu chráněnku a brzy také partnerku Premu Mutiso. Právě ona je jakýmsi katalyzátorem Omaluových propadů, když se k němu svět obrátí zády a nablízku jsou pouze tři lidé, kteří ho drží nad vodou. 

Video  Diagnóza: Šampión  - Bontonfilm, Columbia Pictures
Video se připravuje ...

Přes nesporné klady filmu Petera Landesmana (51) jsou na něm vidět malé režisérské zkušenosti – toto je druhý autorův film, třetí teprve připravuje. Zúročuje v něm sice řadu odzkoušených nápadů a funkčních prvků, ale v podstatě nepřináší až tak nové téma, pokud příběh očešeme o detaily.

I Willův výkon tak můžeme zařadit do šuplíku „dobré, ale ne nejlepší“. Pokud si ale film na DVD pustíte, není to promarněný čas. Nabízí náhled do velkého světa sportu, kde jsou hráči jen mašinami na peníze. Kde zdraví a život jednotlivce nemá přílišnou váhu. Protože přece jde o efekt a to, co je skutečně vidět. A věřme, že Will Smith má před sebou ještě jiný film, ve kterém své kvality bude moci dokázat a hlavně plně předvést. Rozhodně však nepřehlédněte bonusy na disku – možnost nahlédnout do zákulisí skutečného příběhu a komentář režiséra Petera Landesmana.


Hodnocení: 70 % 

Diagnóza: Šampión 

(Concussion) 

V prodeji od: 3. 8. 2016

Drama / Sportovní, USA, 2015, 118 min 

Režie a scénář: Peter Landesman  

Kamera: Salvatore Totino  

Hudba: James Newton Howard  

Hrají: Will Smith, Alec Baldwin, Gugu Mbatha-Raw, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Bitsie Tulloch a další. 

Dabing: český 5.1, anglický 5.1, polský 5.1 VO, ruský 5.1, turecký 5.1, maďarský DS 

Titulky: české, slovenské, anglické, arabské, bulharské, chorvatské, estonské, hebrejské, hindské, maďarské, islandské, litevské, lotyšské, polské, portugalské, rumunské, ruské, srbské, slovinské, turecké, ukrajinské 

Bonusy: 

* V zákulisí skutečného příběhu

* Komentář režiséra Petera Landesmana 

Blu-ray verze navíc:

* Vynechané scény

* Natáčení filmu Diagnóza: Šampión

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi