Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Recenze: Gotham musí zachránit komiksoví padouši (a zadek Harley Quinn)

Autor: Dagmar Čechová - 
7. září 2016
10:04

Do kin před nedávnem vtrhla další komiksová adaptace. Tentokrát pochází z dílny DC Comics – nazývá se Sebevražedný oddíl a představuje výkvět toho nejhoršího z Gotham City. Co se asi tak stane, když z nájemných vrahů, mutantů a psychopatů utvoříte speciální jednotku, která má za úkol řešit mise, které by běžná vládní jednotka prostě nezvládla.

Sebevražedný oddíl tvoří hned několik zločinců doživotně ubytovaných ve věznici Belle Reve. Je mezi nimi nájemný vrah Deadshot, bláznivá Harley Quinn, mutant Captain Shark, ohnivý El Diablo. Tyhle postradatelné postavičky z Gothamu tvoří tým Operační skupiny X nebo také Sebevražedný oddíl. Vládní úřednice Amanda Wallerová je posílá na ty nejšílenější mise připravená při sebemenším projevu nesouhlasu odpálit bombu ukrytou v jejich krku.

A tak se to v komiksu jen hemží kulkami, vnitřnostmi a drsňáckým chováním. Umírají cíle sebevražedného oddílu, ale někdy i jeho členové. Adam Glass – autor scénáře komiksu – se s tím totiž nemaže. Sedm výtvarníků dalo spolu s Glassem dohromady povedený příběh plný akce, krve a násilí.

Oproti papírové podobě komiksu se film vydal zcela jinou cestou – proslýchá se, že po úspěchu filmu Deadpool z dílny Marvel, se tvůrcí filmu sebevražedný oddíl rozhodli film kompletně přestříhat, aby ho udělali vtipnější a „jednodušší“.

Jestli film vylepšili, nebo ne se už asi nedozvíme, jedno je ale jasné – verze, která se promítala v kinech, jasně pokulhává. První polovina, kde jsou diváci uvedeni do děje, jsou mu představeny postavy a hrubý náčrt situace je perfektní, ale neakční.

Druhá polovina, kde se sebevražedný oddíl má utkat s čarodějnicí Enchantress už je úplně mimo. Herecký výkon Cary Delevingne, která představovala právě Enchantress, asi nejzajímavější postavu příběhu, by zvládl kdejaký mluvící strašák z pole s dýněmi. Co se pak týká hlavní zápletky, působila spíše jako totální slátanina, kde šlo spíše o to být vtipný než o cokoliv jiného.

Tak trošku překvapivě Harley Quinn svým výkonem překonala i hlavní postavu Deadshota, a to jak jako charakter příběhu, tak i herecky. Postavy celkově jsou hodně slabou stránkou filmu a nezachrání je ani hromada vtipů, ani fakt, že zadek Margot Robbie strávil na plátně víc času než Joker.

Ufňukaný závěr filmu, ach tak typicky americký, jen nasadil korunu pomyslnému oslíkovi, který film představuje. Neznalí diváci film ocení, ty už trošku zainteresovaní se snad radši obrátí k tištěnému originálu, který svou adaptaci předbíhá na dlouhé míle. Je ovšem pravda, že i film pobaví – vtipných gagů je zde dost a fakt, že se na plátna kin dostali místo hrdinů právě zloduši, je také osvěžující.


Federico Dallocchio, Adam Glass, Clayton Henry

Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů

Nakladatelství BBArt, 2016

160 stran

Hodnocení: 90 %


David Ayer

Sebevražedný oddíl

123 minut

Hodnocení: 55 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi