Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Křesťanství, vztahy a sex. S touto knihou váš vztah na krchově neskončí

Autor: red - 
5. září 2016
17:10

První kniha známého a populárního psychologa Jeronýma Klimeše (49) Partneři a rozchody byla o tom, jak rozchod probíhá. V knize Křesťanství, vztahy a sex radí, jak vztah ochránit, aby „neskončil na krchově“.

„Zbytečných rozchodů je totiž nejvíce a partnerský poradce stále slyší stejné chyby a jak partneři opomíjejí vztahovou kázeň,“ říká Klimeš. Kniha přináší přehled praktických a realizovatelných morálních zásad sexuální a vztahové výchovy. Stabilita vztahů totiž netrápí jen dospívající děti z křesťanských rodin, ale i děti nevěřících rodičů.

Klimeš na základě svých dlouholetých zkušeností s rodinným poradenstvím a manželskou terapií definuje hlavní principy vztahové a sexuální morálky a s nimi i základní praktické návody, jak stabilizovat partnerský život.

Co nového přináší vaše kniha o partnerských vztazích?

Napsal jsem dvě knihy, které se týkají partnerských vztahů. Mám pro ně své soukromé, neoficiální názvy. Jedné říkám příručka pro hrobaře. To jsou Partneři a rozchody. Ta se už deset let stále prodává a oceňují ji ti, kterým rozchod obrátil život vzhůru nohama. Pravda, je radost vidět příručku pro hrobaře, jak si našla své místo na slunci a pomáhá lidem na hrobníkově lopatě, ale uznáte sám, že by bylo lepší napsat něco, aby partnerské vztahy na hřbitově vůbec skončit nemusely. Tak jsem napsal tuto druhou knihu o vztazích. Té soukromě říkám příručka pro údržbáře, ale oficiálně se jmenuje Křesťanství, vztahy a sex.

Není to zbytečné? Když se k sobě nehodí, tak se rozejdou, ne?

Ano, takto lidé uvažují. Dále jsou přesvědčeni, že vztah jede sám, že se o něj nemusíme starat. Partnerské vztahy se v mnohém podobají autům. I když máte auto v nejlepším technickém stavu, přesto to s ním můžete narvat do kaštanu. Řekl bych, že dobrou třetinu mých klientů tvoří páry, které se k sobě vcelku dokonale hodí a přesto se jim rozpadá vztah. Prostě skvělá auta rozpláclá o o kaštan... Aby auto fungovalo alespoň 20 let, je třeba dvou věcí: Pravidelný servis, ­dolévat benzin a jiné kapaliny, občas drobné opravy a jezdit s ním podle pravidel silničního provozu. Ano, je možná stupidní jezdit po městě 50 km/h, ale na druhou stranu, když se pravidel silničního provozu alespoň zhruba držíme, tak je možno najet i milion kilometrů bez nehody. I vztah potřebuje servis a pravidla vztahového provozu.

Jak například vypadá takové pravidlo vztahového provozu?

Součást údržby vztahu je zásada: Nepřechodit vztah. To je něco jako doporučení ­ nenechejte zadřít motor. Vztahy přirozeně stárnou, a proto polovina párů bez dětí se rozpadne do čtyř let. Za další čtyři roky je z poloviny čtvrtina atd. Tak se vcelku rychle rozpadají i páry, kde jsou si oba mnoho let věrní.

A co mají dělat?

Přechození nastupuje okolo čtvrtého roku, proto do té doby, tak ve dvou letech vztahu, by se měli vzít a založit rodinu. Bohužel samotný sňatek nestačí. Prostě pokud vím, že se mi za čtyři roky zadře auto, tak je lepší zavést ho do servisu dřív, než pak složitě dělat generálku motoru.

Takže děti?

Ano, děti jsou jako rychlosti v autě. Aby auto jelo, napřed ho nastartujeme, a pak jedničku, dvojku, trojku atd. Každé dítě zvyšuje střední trvanlivost vztahu přibližně o deset let. Tedy jedno dítě 10 let, druhé dvacet, třetí třicet let. Dál statistiky nesahají, každopádně je to jako s přechozením. ­ Kdo šetří na dětech, nepřímo se rozhoduje pro rozpad vztahu. Trvanlivost vztahu není ale jediné kritérium. Důležité je také, aby se nám v tom vztahu hezky žilo. I o tom je ta ‚příručka pro údržbáře vztahů‘.

Podívejte se na ukázku z knihy:

„Nerozlučitelnost vztahů není jen přikázání od Boha, je to také empiricky pozorovatelný jev, kdy partneři po rozchodu na sebe myslí víc, než když byli spolu. Láska sice degeneruje v nekonečný boj, ale ten je k sobě váže mnohem pevněji než romantická láska. Rozchodem přicházejí o všechno dobré, ale všechno zlé spolu nesou až do smrti, ať chtějí či ne. Tedy nikoliv svatba se jeví být jen papírem, ale především rozvod je jen papír, dotáhnout rozvod až ke kýžené vzájemné lhostejnosti bývá často nadlidský výkon...“

Jeroným Klimeš

Křesťanství, vztahy a sex

Na útěku od sebe k tobě a od tebe k sobě

Hodnocení: 90 %

Vydalo nakladatelství: Novela Bohemica, 2016

Počet stran: 272

Zobrazit celou diskusi