Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recenze: Upálila se studentka kvůli šikaně? Co stojí za sebevraždami v Cambridgi?

Recenze: Upálila se studentka kvůli šikaně? Co stojí za sebevraždami v Cambridgi?
Recenze: Upálila se studentka kvůli šikaně? Co stojí za sebevraždami v Cambridgi?  (Autor: nakladatelství Domino)
Autor: Dagmar Čechová - 
30. ledna 2016
18:21

Cambridge. Jedna z těch elitních univerzit, kde chce každý mladý Brit studovat. Jenže v posledních pěti letech zde tak rapidně narostl počet sebevražd, že to přiláká pozornost i policie v Londýně. A tak do řad školáků nastrčí i policistku Lacey Flintovou, která má zjistit, co se tu vlastně děje.

Sebevraždy mezi studenty vysokých škol nejsou nic neobvyklého, ale i na to jsou statistiky. A počet mrtvých v Cambridgi je právě překročil. Studenti - a zejména krásné školačky - zde páchají sebevraždy až příliš kruté. Lacey přijíždí do Cambridge jako studentka jen pár dní po pokusu o sebevraždu upálením a po smrti další dívky, která si přiváže lano ke krku a ke stromu na druhém konci a ve svém kabrioletu pořádně šlápne na plyn...

Co stojí za takovým počtem bestiálních sebevražd? Snad online šikana... nebo možná něco jiného. Lacey se do celého případu zaplete ale natolik, že bude muset bojovat o vlastní život.

S. J. Bolton vytvořila absolutně unikátní thriller, který nebudete moci jen tak odložit nebo nad ním přestat přemýšlet. Slib 'už dočtu jen jednu kapitolu' bude trošku problémový - většina krátkých kapitol končí takovým cliffhangerem, že budete muset prostě pokračovat.

Román je prakticky složený ze zvratů - už si myslíte, že víte, jak to všechno dopadne, a najednou se stane něco naprosto nečekaného. Autorka má vážně přesvědčivou schopnost fabulace i co se týká absolutně vyhrocených situací, který je kniha plná.

Bolton má schopnost svou imaginaci zcela přesně přenést do slov, a tak se čtenář bez námahy ocitá ve fiktivním světě, který obývají realistické a komplexní postavy. Nenudí zbytečnými popisy, velká část děje je odkryta v dialozích.

Volavka rozhodně není odpočinková četba. Rozhodně však strčí do kapsy kdejaký severský thriller. Atmosféra knihy vás pohltí a je jednoznačně jisté, že budete toužit po dalších příbězích od S. J. Bolton.


S. J. Bolton

Volavka

nakladatelství Domino, 2015

480 stran

Hodnocení: 100 %

Zobrazit celou diskusi