Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Recenze: V Labyrintu se můžete ztratit kvůli filmu. Dostupný je 3 v 1

Kniha Jamese Dashnera vyšla v Česku jako komplet prvních třech dílů. Celkem má být série pentalogií, zbylé dva díly ale dějově hlavnímu příběhu předcházejí.
Kniha Jamese Dashnera vyšla v Česku jako komplet prvních třech dílů. Celkem má být série pentalogií, zbylé dva díly ale dějově hlavnímu příběhu předcházejí.  (Autor: Facebook / James Dashner, Euromedia)
Autor: Zuzana Štíchová - 
22. prosince 2015
08:20

Útěk, Spáleniště, Vražedná léčba. První tři díly se rozhodlo nakladatelství Yoli vydat nejen samostatně, ale také jako parádní „bichli“. Příběh Thomase, Teresy a dalších obyvatelů Labyrintu ve stylu populárních Hunger Games ale stojí za to přečíst, ne jen vidět. Rozdílů je totiž celá řada.

Probudit se a nevědět, kdo jste, kdo jsou vaši rodiče, nemít žádné vzpomínky a stěží si pamatovat, jak se vlastně jmenujete. Tímto osudem trpí desítky mladých lidí zavřených v obrovském bludišti, ze kterého do příchodu hlavního hrdiny Thomase není úniku. Po něm se v Labyrintu objeví už jen záhadná dívka Teresa a zavedené pořádky jsou ty tam.

Boj o přežití podobně jako v Hunger Games, které knižně poprvé vyšly už v roce 2008, kdežto Labyrint až v roce 2009, významně ovlivňuje například schopnost telepatické komunikace mezi Thomasem a Teresou. Ve filmu je ale bohužel tento stavební prvek napětí opominut.

Celá trilogie je sondou do lidského mozku, který se vědci snaží ovlivnit. Zachrání svět před zničením chlapci a dívky trénovaní v boji na život a na smrt? Nebo se v apokalyptickém souboji podaří zdravou lidskou rasu zlikvidovat?

Příběh se odehrává na pozadí zkázy, která Zemi postihla. Sluneční erupce změnily většinu světa, tak jak ho známe, v pustinu; a vědátorské pokusy většinu lidstva pomocí infekce v krvežíznivá monstra...

Odhlédneme-li od podobnosti s Hunger Games, řadí se trilogie Labyrint bezpochyby už dnes mezi lepší průměr dystopické klasiky. Kontext jí ale dodává až čtvrtý díl, který předchází této sérii a osvětluje, co se vlastně na Zemi stalo. Na překlad si ale milovníci češtiny budou muset ještě počkat. Pokud čekat nechcete, nezbyde vám než se vrhnout na anglický originál s názvem Kill Order. Autor navíc slibuje i „pětku“ Fever Code, světlo světa by měla spatřit teprve v září 2016.


James Dashner

Labyrint – Útěk, Spáleniště: Zkouška, Vražedná léčba

nakladatelství Yoli, 2015

736 stran

hodnocení: 75 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi