Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Volby na Ukrajině: Účast je chabá, ale Kličko a Porošenko už hlasovali

Autor: shp, ČTK - 
26. října 2014
18:20

Účast Ukrajinců v dnešních parlamentních volbách překročila hranici čtyřiceti procent. Oznámila to v Kyjevě ústřední volební komise. Nejnižší účast je v Luhanské a Doněcké oblasti, kde zatím přišlo volit 23 respektive 28 procent oprávněných voličů, nízká účast je i v Oděse a v Zakarpatské oblasti na západě země. Největší volební účast je ve Lvově, kde už odvolila polovina lidí. Prezident Petro Porošenko a kyjevský starosta Vitalij Kličko již své hlasy do urny vhodili.

Otevřeno je 32.000 volebních místností, v níž může svůj hlas odevzdat téměř 36 milionů občanů s volebním právem. Volby se nekonají na anektovaném Krymu a rovněž na povstaleckém území na Donbasu.

Ukrajinská média oznámila, že hlasování se pro nezájem voličů nebo pasivitu volebních komisí nekoná ani v některých městech a obcích na východě, které separatisté nekontrolují. Žádné volební místnosti se například neotevřely ve městech Popasna a Ščasťa v Luhanské oblasti, která v povstalecké zóně nejsou.

Prezident Petro Porošenko dnes navštívil jednu z volebních místností v Kramatorsku, kde se odehrály boje mezi armádou a rebely. Kramatorsk, důležité průmyslové centrum a dopravní křižovatku v Doněcké oblasti, ovládla ukrajinská armáda po tvrdých bojích s povstalci počátkem července.

Svůj hlas ale prezident odevzdal až po návratu do Kyjeva. V krátkém projevu přítomným novinářům řekl, že na východě země volby probíhají bez větších problémů a volební účast je srovnatelná s Kyjevem.

„Hlasoval jsem pro budoucnost, doufám, že se podaří vytvořit proevropskou koalici, která přinese i mír Donbasu,“ uvedl Porošenko. Volby se konají za vypjaté bezpečnostní a hospodářské situace. Na východě země se i přes vyhlášené příměří nadále bojuje.

Ukrajinskou ekonomiku v současné době neohrožují jen bojové operace v poničeném průmyslovém Donbasu, ale také energetická krize. Země je již několik měsíců kvůli sporům o cenu a dluh bez ruského plynu. Podle analytiků se v letošním roce ukrajinské hospodářství propadne o sedm až deset procent.

Volební systém na Ukrajině je smíšený, polovina ze 450 poslanců bude zvolena poměrným systémem ze stranických seznamů, zbytek v jednomandátových obvodech většinovým systémem. Ve skutečnosti bude ale podle odhadů ústřední volební komise zvoleno jen 424 poslanců, neobsazená křesla připadají na rebely kontrolovaný východ země a na anektovaný Krym.

O vstup do sněmovny se uchází 29 politických stran, šanci na překonání pětiprocentní hranice mají především strany proevropské orientace. Předpokládá se, že Blok Petra Porošenka vyhraje s asi třetinou hlasů. Volební místnosti se uzavřou v sedm hodin večer SEČ, bezprostředně poté mají být oznámeny odhady na základě prvních voličských průzkumů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sars ( 26. října 2014 19:31 )

Co je tohle za magořinu? ?Jak muzou spustit volby ve státě kde probihá obcanska válka, kde třetina lidí na území nikoho nemůže ani volit, protože tam budou volbyza týden ale uplne jiné? stále dokola hlasaj že krim patří UK., ale volby se tam nekonají. Tohle jim posvetime? to bude mit nějakou platnost. Všichni víme jak se dostali do sedel. Není to spíše ,,Zvol si svého oligarchu"

jana999 ( 26. října 2014 19:05 )

a s kým kámoší takový pako jako jsi ty?

Zobrazit celou diskusi