Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Křehké příměří na Ukrajině: Obě strany se obviňují z jeho porušení!

Autor: simao, ČTK - 
6. září 2014
14:13

Od pátečního podvečera začalo platit příměří mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Podle dostupných zpráv stále v zásadě dodržuje. Obě strany se však dnes již stihly z jeho porušování vzájemně obvinit. A z Mariupolu, kde to v posledních dnech pořádně vřelo, přichází zvěsti o střelbě. A foto zraněného ukrajinského vojáka.

Také povstalci z Donbasu však již osočili podle DPA ukrajinskou armádu, že ostřelovala několik jejich pozic v Doněcku a nejméně osm bojovníků na tamějším letišti přitom bylo údajně zraněno. Separatisté prý palbu neopětovali.

Kyjev zase obvinil separatisty z ostřelování svých pozic. "V pátek vedli (separatisté) 28 střeleckých útoků proti pozicím ukrajinských sil - deset jich zahájili poté, co začalo platit příměří," uvedl podle AFP mluvčí vládních jednotek Andrij Lysenko.

Podmínky dodržování klidu zbraní, na kterém se v pátek dohodli v Minsku zástupci Kyjeva a proruských separatistů, bedlivě sleduje Brusel, který chce na Rusko uvalit nové sankce až podle vývoje na Ukrajině.

Dnes se čeká výměna zajatců mezi proruskými rebely a ukrajinskou armádou. Na východ země také míří humanitární konvoj z Ruska pod záštitou Červeného kříže. Není zatím jasné, zda se plánovaná výměna zajatců, která je jedním z bodů dohody, nakonec opravdu uskuteční. Rebelové prý zadržují přes tisícovku vojáků a armáda několik stovek separatistů.

sars ( 6. září 2014 23:14 )

 Putin je hrozba podporuje východ, amici jsou mirotvorci protože podporují pucisty, hm hm, tak to bude spravne.

eliska963852 ( 6. září 2014 22:36 )

Dívala jsem se na Katyň, a musím říot, že rusáci byli, jsou a budou prolhaný svi.ně.

jarby ( 6. září 2014 20:35 )

Diskuzi na blesku snad vedou jen tupci co neznaji historii a nebo maji rudou knizku pod polstarem. Rusko je nejvetsi hrozba pro vsechny, tak uz prestante zaslepene hajit ty Putinovi ovecky.Je mi vas opravdu líto ... tak sup do vlaku smer Moskva... at je od vas pokoj )

sars ( 6. září 2014 19:44 )

 Ať Rus udělá to či ono, všechno spatne, to je do očí bijící, Co vám politikum ti amici slibily? Vy jdete sami proti sobě, tim že nás chcete zavlect do konfliktu. ...Do svědomí by si měli hrabnout všichni: kníže, svazak, politruk, cela ta parta ochránců pseudodemokracie. ...

provokaterka ( 6. září 2014 16:56 )

Amici udělají všechno proto,aby se neustále příměří porušovalo,nemají žádný zájem na urovnání.

Zobrazit celou diskusi