Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakve se hromadí, rebelové varují před hnědým morem na Ukrajině

Autor: ČTK, simao - 
30. května 2014
12:54

Ukrajinská armáda pokračuje na východě země v boji proti proruským separatistům. Několik desítek jich zemřelo, v Doněcku se proto v ulicích hromadí rakve a chystají se pohřby rebelů. Separatisté přitom volají o pomoc: Útočí prý na ně hnědý mor a fašistická hydra.

Ukrajinská armáda vytáhla do oblasti Doněcku a Luhansku, kde proruští separatisté vyhlásili samostatné lidové republiky.  Rebelové obsadili i mezinárodní letiště v Doněcku, o to se však strhla drsná bitva, po které zůstaly desítky mrtvých.

Mrtvé hlásí i armáda

Ukrajinské ozbrojené síly už osvobodily část oblastí kontrolovaných povstalci a budou prý pokračovat v ofenzivě, dokud nebude znovu nastolen pořádek a "dokud tyto oblasti nezačnou žít normálně a nebude v nich klid". Podle ukrajinských médií to dnes prohlásil úřadující ministr obrany Mychajlo Koval, který rovněž řekl, že také armáda dosud přišla o více než dvacet mužů.

Ministr obrany Koval uvedl, že ukrajinské jednotky už "zcela vyčistily" od proruských vzbouřenců jih a část východu Doněcké oblasti a rovněž část Luhanské oblasti. Znovu také obvinil Rusko z provádění "speciálních operací" na východě Ukrajiny. Ruští vedoucí činitelé, včetně prezidenta Vladimira Putina, opakovaně vyzývají Kyjev, aby zastavil operace proti povstalcům. Kreml toto tažení označuje za "trestnou operaci", zatímco ukrajinská vláda hovoří o operaci "protiteroristické".

Rebelové: Znovu je tu hnědý mor

Samotní povstalci z Donbasu pak žádají svět o pomoc před "fašisty" a v boji se "šířením hnědého moru". Autoři výzvy zveřejněné na stránkách luhanských povstalců varují, že konfrontace na Ukrajině může vést k nové světové válce. "Fašistická hydra živená a řízená Spojenými státy" se prý nezastaví před ničím. Dokument se také obsáhle odvolává na vítězství Sovětského svazu ve druhé světové válce a zdůrazňuje, že východoukrajinští vzbouřenci jsou připraveni hájit svou vlast se zbraní v ruce i nyní. "Po sedmdesáti letech hnědý mor znovu zvedá hlavu," tvrdí výzva. Separatisté mezitím připravují v oblastech, kde pokračují střety s armádou, pohřby svých druhů. A ulice nejen v Doněcku plní černé, ale i červené rakve.

cid2000 ( 4. června 2014 09:37 )

pod dozorem knížete,exkomunisty Štět.iny a podobných českých nácků

cid2000 ( 4. června 2014 09:36 )

Úřadující samozvaný ukrajinský banderovský prezident Oleksandr Turčynov ne úřaduje ve svém úřadě,ale řádí.Ta prasečí hlava si zaslouží za zločiny,které spáchal tvrdý trest. Židé, původem z SSSR, vyráží z Izraele bojovat proti kyjevské juntě. Ukrajina: Židé z Izraele, pocházející původně z SSSR, několikrát pohrozili, že vyšlou členy izraelského batalionu Alia bojovat na Ukrajinu proti kyjevské juntě. Nyní prvních 20 příslušníků Alii opustilo Izrael, aby se postavilo po bok obráncům NovoRossii(Lugansko-Doněcké ruskojazyčné oblasti). Příslušníci batalionu Alia se v NovoRossii připojí nejen k ruskojazyčným Ukrajincům, ale rovněž i k Čečencům, kteří již proti fašistické juntě bojují na Ukrajině po několik měsíců. Do čtrnácti dnů má počet Izraelců dosáhnouti síly až dvou set mužů. Batalion Alia byl původně určen k domobraně Izraelců pocházejících z ex-SSSR a v roce 2006 byl v Izraeli rozpuštěn po skandálu se sponsorskými příspěvky. Zdroj: http://www.isra.com/news/173632 Ukrajina se podobá občanské válce ve Španělsku(1936-1939)v boji proti nacismu/fašismu!Nástup ukrajinského banderovského pseudo-ukrajinského nacismu je tady za podpory USA(CIA)/NATO a podržtašky EU(i anální ČR, knížete,Zao.rálka,ex-komunistu Štěti.ny,atd).Stydím se za tyto politiky a anální speologi americké CIA!Bohužel,češi,kam vítr,tam plášť.Nikdo z politiků nedokáže veřejně říci strachy o svá koryta, alespoň názor obou stran(jak banderovské kyjevské, tak povstalecké proruské doněcké, proč to a to se děje,kdo to umožnil na Majdanu atd)!Židé vědí co je/byl nacismus moc dobře!Proto mobilizují dobrovolníky na Ukrajinu.Americká CIA zase dodává své profi-žoldnéřské vojenské prapory na stranu banderovců z Kyjeva. Odnesou to především bezbrané děti(ty sem zraněné letadlem CASA nikdo evakuovat nebude jako banderovské střelce z Majdanu!)Hrozný co se tam děje!Ještě, že nás skorumpovaná propaganda z naší řízené televize ČT24 krmí lží a zkreslenýma informacema o Ukrajině pod dozorem knížete,exkomunisty Štět

japos22 ( 4. června 2014 08:14 )

V tisku se ani neobjevují zprávy pozorovatelů OBSE - nehodí se

marie60 ( 4. června 2014 07:45 )

..nakonec si koupíme kamínka a budem chodit do lesa na dřevo.Sice říkali, že máme dostatek plynu ale do zimy by určitě nevydržel.Topit elektřinou, to by taky stálo majlant. Všechny lidi navnadili na topení plynem a ted´asi nastanou problémy.

marie60 ( 4. června 2014 07:36 )

..ti toho moc nenaprdí leda, že by žrali víc luštěniny.

Zobrazit celou diskusi