Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Krize na Ukrajině: Ruské kamiony se vracejí z Luhanska! V Doněcku umírají civilisté

Autor: ČTK, lm - 
23. srpna 2014
09:18

Prvních pět bílých nákladních vozů, které do Luhanska na východě Ukrajiny dovezly ruskou humanitární pomoc, dojely zpět na ukrajinsko-ruské hranice při zpáteční cestě do Ruska. Podle ruské agentury ITAR-TASS teď kamiony procházejí celní a pohraniční kontrolou na přechodu Izvaryne-Doněck a chystají se pokračovat v jízdě do Ruska.

Ruská kolona čítá podle různých zdrojů 262 až 280 nákladních vozů s téměř 2000 tun humanitární pomoci. Na Ukrajinu vjela v pátek poté, co Moskva oznámila, že už nehodlá tolerovat údajné ukrajinské zdržování. Kamiony následně dorazily do Luhanska, kde proruští separatisté vzdorují vládním silám.

Kamiony na Ukrajinu vjely bez svolení ukrajinských úřadů a bez dohodnutého doprovodu pracovníků Mezinárodního výboru Červeného kříže. Kyjev vzápětí obvinil Rusko z porušení mezinárodního práva i "přímé intervence".

Moskva výtky odmítla s poukazem na humanitární situaci v Luhansku. Město je 20 dnů v obležení a mimo jiné se potýká s přerušením dodávek vody a elektřiny.

Postup Ruska ale kritizovali také západní představitelé, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy a německé kancléřky Angely Merkelové. Merkelová a Obama vjezd konvoje označili za "další provokaci Moskvy" a porušení ukrajinské svrchovanosti. Rusko musí kamiony okamžitě stáhnout z území Ukrajiny, citovala je agentura AP.

Oba státníci spolu hovořili během Obamovy dovolené, kterou tráví na ostrově Martha's Vineyard. Angela Merkelová dnes vůbec poprvé od vypuknutí ukrajinské krize navštíví Kyjev. O ruském konvoji kancléřka již v pátek po telefonu mluvila rovněž s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem i s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem.

V Doněcku umírají civilisté

V Doněcku, který se stal hlavní baštou proruských separatistů na východě Ukrajiny, zahynuli dnes ráno při dělostřeleckém ostřelování dva civilisté. Podle agentury Unian boje vládních sil a proruských separatistů pokračují i na dalších místech, ukrajinští vojáci prý byli ostřelováni i ruskými raketomety.

"Těla zakrývala zkrvavělá prostěradla na ulici v centru města," přiblížil situaci zpravodaj agentury AFP s tím, že silné výbuchy otřásaly centrem města okolo šesté hodiny ranní (okolo 05:00 SELČ). Jednou z obětí byl muž, jehož plačící snacha prý prosila manžela, aby vzal osobní doklady oběti kvůli vydání těla pozůstalým.

Na ulici s pokácenými stromy byly i z projíždějících tramvají viditelná místa dopadů granátů. Fasády domů a obchodů proděravěly střepiny, místní shrabovali rozbité sklo.

Konflikt na východě Ukrajiny si podle odhadu OSN vyžádal už více než dva tisíce mrtvých, a to vojáků, povstalců i civilistů. Rychle stoupající počet obětí svědčí o vyhrocování konfliktu.

makmark ( 24. srpna 2014 14:44 )

takové prdy může vypouštět z huby jen člověk pod příslibem anonymity

123automobil ( 24. srpna 2014 08:10 )

123automobil ( 24. srpna 2014 08:08 )

123automobil ( 24. srpna 2014 08:08 )

123automobil ( 24. srpna 2014 08:07 )

Zobrazit celou diskusi