Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Český voják vězněný na Ukrajině: Útěk jsem zavrhl!

Autor: tp, shp - 
4. května 2014
20:43

Zadržený český pozorovatel OBSE, podplukovník Josef Přerovský, který si prošel zajetím proruských aktivistů, řekl další věci o uvěznění. O útěku přemýšlel, ale zavrhl ho, jelikož obyvatelé spolupracují s místními a policie také, museli tak vydržet ve studeném sklepě v nejistotě toho, co se s nimi stane!

Kromě předchozích slov o zajetí prozradil dále, jak vypadalo jejich vězení. Studený sklep jen s několik stupni nad nulou, dlouhé sezení se svázanými rukami a nejistota, která všechny obklopovala. O útěku moc nepřemýšleli, jelikož obyvatelstvo Slovjansku je na straně samozvaného starosty Ponomarjova.

Neustálá stráž se samopaly a pistolemi, chození na záchod v doprovodu a se svázanými rukami, hliněná podlaha sklepa bez možnosti se kdekoli usadit. "Na stropě byly tři žárovky, v místnosti se nic nenacházelo, až pak nám tam donesli židle, na kterých jsme mohli sedět," řekl Přerovský. Jedině, co bylo na zemi, byly dva balíky papíru. "Nesměli jsme se pohybovat, posadili jsme se na dva balíky papíru, které byly v té sklepní místnosti." Záhadou je také, jak se mohli dozvědět o koloně pozorovatelů separatisté, kteří je zajali. Na tuto odpověď prozatím všichni čekají.

Překvapením pro Přerovského však byla ještě jiná věc. Když je vydali separatisté na milost a chtěli doručit Ukrajinské armádě, nikdo z vojáků Ukrajinské armády na tyto výzvy nereagovala a nenechala je projet dále. "Projeli jsme Slovjanskem, pak jsme se vydali směrem Doněck. Projeli jsme Slavjanskem, pak jsme pokračovali na Kramatorsk, kde nás zastavila linie Ukrajinců, ale ti nás už nenechali projet a začali na nás střílet" Podle Přerovského je nakonec velké štěstí, že celou cestu ze zajetí v pořádku přežili. V některých chvílích nebyli daleko od toho, aby je kdokoli postřílel.

Na propuštění zajatců mělo největší vliv zřejmě Německo, které se dohodlo bez bližších podrobností na propuštění pozorovatelů. Josef Přerovský je nyní zpět v ČR a chce i nadále vykonávat svou práci, i když zajetí se už navždy bude obávat. Jako hosté se zrovna necítili, ačkoli starosta je tak nazýval.

 Video z tiskové konference:

Video Podplukovník přerovský: Drželi nás ve sklepě! - Blesk - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

 Pokračování:

Video Přerovský po příletu do Prahy promluvil o svém osvobození. - Blesk - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

_banderas ( 7. května 2014 20:18 )

regina, je několik verzí:"Skála"-vraždilo teroristické komando, číhající uvnitř budovy, zabarikádovali všechny únikové cesty,umučených mohlo být 200-300. Ohořelé postavy, ale interiér nedotčen ohněm,ti lidé museli být vražděni napalmem. Těla znetvořená kulkou, zlomeným vazem, žena oděná pd krku po pás, další žena ve vysokém stupni těhotenství v křeči zabitá elektrickým proudem.

_banderas ( 7. května 2014 20:01 )

pepa, USA má taky v plánu vyprovokovat Putina, jde nyní o šachovou partii, je třeba promýšlet několik tahů dopředu,jestřáb čeká na chybu medvěda.

_banderas ( 7. května 2014 19:51 )

ninka, dobrá snaha, ale santovi nepomůže ani kdyby to viděl na vlásní oči a byl u toho!!

_banderas ( 7. května 2014 19:47 )

ninka, díky, znám to, je to hořká pravda!

reggina ( 7. května 2014 10:38 )

Pro tebe: http://www.youtube.com/watch?v=qh3NAy4sIYs&feature=player_embedded

Zobrazit celou diskusi