Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skupinu vyjednavačů včetně Čecha odmítají pustit: Jsou to špioni NATO, tvrdí povstalci

Autor: ČTK - 
26. dubna 2014
09:58

Proruští separatisté zadržené zástupce mezinárodní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), mezi kterými je i Čech, považují za špiony NATO. Podle agentury AFP to prohlásil představitel proruských vzbouřenců na východě Ukrajiny Denis Pušilin.

Členové mise byli zadrženi ve městě Slavjansk na východě Ukrajiny, kde nyní vládnou proruští separatisté, kteří se neustále snaží vyvolávat konflikty.

Vůdce proruských separatistů Vjačeslav Ponomarjov prohlásil, že se ve skupině nacházel ukrajinský vojenský špion. "Včera (v pátek) jsme zadrželi zvědy NATO," řekl Pušilin. "Ti lidé z OBSE nebudou propuštěni, vyměníme je za naše, kteří jsou věznění."

Zásah proti inspektorům označilo ukrajinské ministerstvo zahraničí za další důkaz, že ozbrojenci na východě Ukrajiny nejsou mírumilovní demonstranti, jak tvrdí Moskva, ale teroristé.

OBSE již v pátek na Twitteru upřesnila, že zadrženi byli vojenští pozorovatelé ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011.

Na Ukrajině ještě současně působí mise civilních pozorovatelů. Zadrženou skupinu, kterou vede Německo, tvoří podle OBSE tři němečtí vojáci a německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska, Švédska a Dánska.

Ozbrojenci zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče. V zajetí by tedy mělo být 14 lidí. Zda je tomu skutečně tak, není ovšem jasné.

Německá televize n-tv s odvoláním na separatisty informovala o 12 zadržených, jiná média zase hovoří o 13 lidech. Německé ministerstvo zahraničí zřídilo ve východukrajinském Doněcku krizový štáb, který se snaží povstalce k propuštění pozorovatelů přinutit diplomatickou cestou. Německá média to ale považují za obtížné řešení.

czrus ( 27. dubna 2014 08:23 )

czrus ( 27. dubna 2014 06:40 )

Doněcká republika podřídila hnutí odporu ve Slavjansku všechny síly domobrany http://czech.ruvr.ru/news/2014_04_26/Donecka-republika-podridila-hnuti-odporu-ve-Slavja nsku-vsechny-sily-domobrany-9200/

pepatiso ( 26. dubna 2014 23:03 )

svatýmickeymausi,už sem myslel,že partizánčíš v rusku a ty si neodlepil ***ku od klávesnice!Ale takhle bolševika nikdy neporazíme!Už i pitomí poláci se dobrovolně hlásí na manévry a ty jenom prdíš do gauče!

reggina ( 26. dubna 2014 18:31 )

https://www.facebook.com/johniraq/photos prej OBSE

kkkastr ( 26. dubna 2014 13:55 )

Podle nich to byli američané převlečení za rusy. Ve Vietnamu a tak to bylo naopak

Zobrazit celou diskusi