Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Kerryho: Rusko nerespektuje úmluvy ze Ženevy, podporuje separatisty!

Autor: ČTK, lvi - 
25. dubna 2014
08:45

Rusko neučinilo za celý týden od dohody v Ženevě jediný konkrétní krok, který by pomohl uklidnit situaci na Ukrajině. Alespoň podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho.

Šéf americké diplomacie řekl, že není pochyb o tom, že Rusko separatisty na východě Ukrajiny financuje a koordinuje. Pokud prý přístup nezmění, bude to pro Moskvu "vážná a nákladná chyba".

"Svět ví, že mírumilovní demonstranti nechodí na shromáždění s granátomety," řekl Kerry s odkazem na to, že Moskva označuje separatistické akce na Ukrajině za poklidné demonstrace a že účastníci protestů proti nové prozápadní vládě se jen brání proti krajním pravicovým radikálům.

Podle Kerryho zbývá Moskvě jen málo času, neboť okno pro změnu v přístupu k ukrajinské krizi se uzavírá. Dodal, že Kyjev se od počátku snaží dostát svým závazkům ze Ženevy a že opakovaně vyzývá k dialogu. Moskva však podle Kerryho doposud ani jednou neučinila takový krok, který by přinutil separatisty opustit okupované ukrajinské úřady a zabraná veřejná prostranství.

Kerry v prohlášení obvinil Rusko, že do dění na Ukrajině zasahuje nejen propagandou. Separatisté, kteří kontrolují na východě země několik měst, mají prý moderní zbraně, nové uniformy a další vybavení a pohybují se ve formacích, což odpovídá vojenskému výcviku. Podle amerického ministra není pochyb o tom, že na tom má Rusko podíl.

Zmíněné ujednání z Ženevy, kde se před týdnem ve čtvrtek ministři USA, EU, Ruska a Ukrajiny dohodli na mírovém řešení krize, předpokládá vyklizení obsazených úřadů, složení zbraní, ústavní reformy a dialog.

olkl ( 12. května 2014 14:35 )

Kult osobnosti správného Rusa a jim přisluhovačským bolševikům a agentům KGB tady (desatero): 1) Vše zavinili USA a EU 2) Vezměme zbraně co máme doma a urááá proti nim 3) Nepoužívejme a nevyužívejme nic, co pochází z EU a USA - od našich nepřátel! 4) Rus nejezdí zahraničním (kapitalisticko-fašistickým vozem), povolena je pouze LADA, ZIL, UAZ, GAZel... 5) Rus nenosí žádné zahraniční oblečení, boty a doplňky (Armani, Vuiton, Dolce Gabanna apod.) nic pro nás. Nám stačí onuce, uniformy a ušanka! 5) Rus nemá žádný účet v EU a USA...rubl je dostatečně silný a směnitelný v celém Světě! 6) Rus nejezdí na dovolenou do zahraničí a tím nepotřebuje víza! Máme ukradený Krym a Severní ledové moře! 7) Rus nejí jídlo a pití ze "západu"!!! Žádné vepřové, hovězí, žádné pivo, francouzský koňak...u nas est vse! U nas kvas, buterbrod, samogon... 8) Rus nekouří amerikanskoe cigareti...vse Marlboro, Cammel, LM...itd....Vse mi zdes sami sdelaem!!!! 9) Elektroniku nam toze nenado - Čína + Sev. Korea je pro nás dostatečná zásoba! Mi khocem tolko Russkikh telefonov! 10) Devocek nam stačí také našich-russkich...(s Rusami toze v Mire oni nekhotiat potomu cto Rus eto svinia, tolko piut i reviut) Vse Rusi i bolseviki podpisite...Bog s Vami!

olkl ( 12. května 2014 07:54 )

Pozor, špion KGB znovu v akci!

olkl ( 12. května 2014 07:53 )

Pozor, špion KGB znovu v akci!

olkl ( 12. května 2014 07:53 )

Pozor, špion KGB znovu v akci!

olkl ( 12. května 2014 07:53 )

Pozor, špion KGB znovu v akci!

Zobrazit celou diskusi