Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

McCain: Kvůli invazi Ruska bychom měli vybudovat raketovou obranu v Česku!

Autor: ČTK - 
10. března 2014
20:58

Spojené státy by podle republikánského senátora Johna McCaina měly na ruskou invazi na ukrajinský Krym odpovědět realizací obranného raketového systému v Česku a v Polsku. Od něho v roce 2009 na příkaz současného prezidenta Baracka Obamy ustoupily.

Arizonský senátor prohlásil: „Restartujte systém protiraketové obrany v České republice a Polsku, který Obama zrušil, aby uklidnil (ruského prezidenta Vladimira) Putina!“

McCain prohlásil, že ruské obsazení Krymu předpovídal, a dodal, že nyní má starosti o východní Ukrajinu, vzhledem k tomu, jakých Putin zatím dosáhl "úspěchů". Doporučil, aby USA provedly společná vojenská cvičení s armádami pobaltských zemí, které kdysi byly součástí někdejšího Sovětského svazu a které jsou prý nyní pod obrovským Putinovým tlakem.

Vyzval také k přijetí Gruzie a Moldavska, jejichž části nyní Rusko také okupuje, co nejdříve do NATO. McCain uznal, že sankce v podobě zákazu cestování na Západ pro vysoce postavené ruské činitele jsou také přínosné. „Mohu vám zaručit, že pokud nebudou moci jet do Londýna se svými dětmi a dělat všechny ty věci, které mohou dělat, může to být (pro ně) hodně nepříjemné,“ řekl senátor.

Podle něj neexistuje pro USA možnost, jak krymskou krizi vyřešit vojensky. Putin prý obsadil Krym osvědčeným způsobem. „To je starý trik. Zaberete zemi. Necháte si to schválit v referendu. Devadesát procent to odsouhlasí,“ řekl.

Ruské obsazení Krymu označil za "do očí bijící porušení" budapešťského memoranda mezi Ukrajinou a Spojenými státy, Británií a Ruskem z roku 1994.

suov ( 22. března 2014 20:47 )

santixkauz, takových idiotů jako jsi ty tady není moc,,,,

suov ( 22. března 2014 20:46 )

suov ( 22. března 2014 20:45 )

Ten republikánský senátor Mc Cain je nějaký blázen nebo šílenec, dej si ten radar na svou zahradu idiot.e,,,,

l1te4 ( 15. března 2014 23:00 )

Debilové jako on by tu raketu přivítali.

l1te4 ( 15. března 2014 22:47 )

A proč ne? Kdoví jestli se Putin nebude snažit odtrhnout Karlovy Vary z důvodu ochrany rusáků, co tam po válce nalezli. Ceskynebojsa: To co čtete je očividně psané ruskou propagandou

Zobrazit celou diskusi