Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Propuštěný vrah Pechanec kandiduje ve volbách z prvního místa. Kandidáta Pirátů hledala policie

Autor: dce, ČTK - 
13. září 2018
11:30

Odseděl si třináct let za vraždu Roma na diskotéce a teď kandiduje na starostu Svitav. Řeč je o Vlastmilu Pechancovi (38), který patří ke členům DSSS. A ve Zlíně pro změnu odstoupil z kandidátky Pirát Jakub Stacke, kterého policie vyšetřuje kvůli sprejerství.

O tom, kdo je Vlastimil Pechanec zač, ví ve Svitavách snad každý, tohle jméno totiž znají lidé po celé republice. Před 17 lety u diskotéky zavraždil mladého Roma. Podle obžaloby Pechanec v červenci 2001 bránil vstupu skupince Romů na jednu ze svitavských diskoték. Spor vyvrcholil tragicky - Pechanec dvakrát bodl Otu Absolona do břicha, muž zemřel druhý den v nemocnici. Pechanec vyfasoval 17 let za vraždu, vinu ale nikdy nepřiznal. Byl propuštěn v roce 2014, zkušební lhůta mu skončí až v roce 2020.

Osmatřicetiletý dělník kandidoval ve volbách již v minulosti. "Měl kandidovat už před dvěma roky na hejtmana, pak za něj byla jeho matka. Byl to jen test, teď ve Svitavách ukážeme svou sílu,“ řekla Právu členka DSSS ve Svitavách, matka dvou dětí.

Teď už to ale vypadá vážně - Pechanec je na prvním místě kandidátky hnutí Za bezpečné Svitavy jako nominant DSSS, ke které se už dlouho hrdě hlásí. Lídři dalších stran ho ale nevidí jako velkou konkurenci. "Myslím, že se do zastupitelstva nedostane. Na kandidátce Pechancova hnutí je jen nějakých devět lidí,“ konstatoval Právu současný starosta Svitav David Šimek, lídr Sdružení pro město Svitavy.

Není to ovšem jediný kandidát, o kterém se teď mluví ve spojitosti se spáchaným trestným činem. Z druhého místa kandidátky Pirátské strany pro podzimní komunální volby ve Zlíně odstoupil Jakub Stacke. Poté, co policie začala pátrat po sprejerovi, který ve městě poškodil fasády desítek domů, se k činu přiznal právě devětadvacetiletý pracovník klientského centra. "Stacke také oznámil ukončení členství ve straně," řekl krajský předseda Pirátů Marek Houser. Na událost upozornil regionální Deník.

Na webu Pirátů Stacke uvedl, že by nerad poškodil schopné a pracovité lidi na pirátské kandidátce. "Nikdo z nich o mých nerozvážných aktivitách nevěděl a mrzí mě, že jsem své přátele vystavil takovým nepříjemnostem," napsal Stacke. Slíbil, že způsobené škody uhradí a případně zkusí vlastními silami zničený majetek opravit.

Po totožnosti sprejera, který na celém území Zlína poničil fasády desítek domů, pátrali policisté několik týdnů. Ve středu uveřejnili videozáznam a fotografie, jež pachatele zachytily při činu. Muž posprejoval bývalý hotel ve Zlíně. Majiteli budovy, na níž letos řemeslníci zrekonstruovali fasádu, způsobil podle mluvčí škodu za 47.000 korun. Za poškození cizí věci hrozí sprejerovi až roční vězení.

salto ( 14. září 2018 08:31 )

A navíc - zřejmě to nebude sluníčkový vítač

bjuno ( 13. září 2018 13:41 )

To je názor debila - on bývalý prezident neseděl za vraždu ani za ničení majetku, ale za politické názory ale to tvoje hloupá prázdná hlavička nepochopí. A odhaduji že jsi minulý režim ani nezažil....

platykodon ( 13. září 2018 12:47 )

Vrahům Mašínům chtěli dát medaili, ta pro ne starosta?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání