Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bém našel na osmitisícovce „stan s mrtvým kolegou“: Tělo Toma (†43) tam není, zlobí se příbuzní

5. září 2018
05:00

Tělo polského horolezce není ve stanu, který objevila česká expedice na pákistánské hoře Nanga Parbat. Tvrdí to příbuzní tragicky zesnulého Tomasze Mackiewicze (†43), podle nichž se tělo nachází jinde ve štěrbině. Čeští horolezci stan neotevřeli, protože by to prý psychicky nezvládli.

Zkušený polský horolezec se na pákistánskou Nanga Parbat (8125 m) vydal spolu se svou parťačkou Elisabeth Revol (37) letos počátkem roku. Na vrcholu spolu stanuli 25. ledna 2018, při sestupu je ale zastihlo špatné počasí. Tom začal trpět sněžnou slepotou (pro bolest nebyl schopný vůbec otevřít oči), měl vážné omrzliny a plicní edém.

Elisabeth poté poprosila českou expedici, kteréáse na Nanga Parbat vydala na přelomu léta, aby se pokusili najít jeho stan. „Vidět z něj byla jen špička…“ Tolik to s nimi zamávalo, že jej nakonec ani neotevřeli. „Emočně to byl strašně těžký okamžik,“ popsal popsal jeden z českých horolezců Pavel Burda.

Skupina, ve které byl i bývalý pražský primátor Pavel Bém (55), však nakonec stan ani neotevřela. „Nikdo z nás sice Tomka neznal osobně, jeho příběh je však do této hory zapsán natrvalo. Mohli jsme mírně odkopat sníh a pokusit se podívat se dovnitř, ale zasekli jsme se. Opravdu poslední věc, kterou chcete vidět, když bojujete s tak krutou horou, je mrtvola. Nebylo by to dobré pro naši psychiku, která už tak byla na hranici únosnosti,“ vysvětloval Burda polské televizi.

Čeští horolezci na místě zřídili improvizovaný pomník, příbuzní a kamarádi se ale zlobí. „Tomek v tom stanu není. Je to strašná hloupost. Od začátku se ví, že je v puklině. Jsou to jen dohady bez materiálních důkazů. Nesouhlasí to s verzí Elisabeth Revol," řekli serveru Wirtualna Polska. 

Manželka Ana se rovněž domnívá, že tělo jejího muže bude jinde. „Tomek zůstal na jiném místě, než odkud mi poslal poslední zprávu. Rozdíl ve výšce je malý, ale tábor C4, odkud směřovali na vrchol, byl na jiné pozici, mnohem dál od pukliny, ve které zůstal,“ vysvětlila.

Poslední zpráva, kterou horolezec své manželce poslal, zněla: „Jsme v 7300 m. Je to hrozný boj, pokud počasí bude přát, tak zítra staneme na vrcholu.“ Posléze už za něj zprávy musela psát Elisabeth, protože Tomasz přišel o zrak.

Horolezci sice vyslali SOS signál, záchrana ale kvůli špatnému počasí nepřicházela. Elisabeth proto svého parťáka musela na hoře nechat a pokusila se sestoupit sama. Kdyby ji nenašla jiná horolezecká expedice, nejspíš by sama cestou našla smrt. „Musela jsem strávit noc ve sněhu, bez spacáku, stanu či jídla. Začalo se mi zdát, že mi někdo nese čaj. Neznámá žena mě požádala o moji botu výměnou za čaj, což jsem udělala. Když jsem se ráno vzbudila, moje bota ležela v zasněžené štěrbině. Vůbec jsem nechápala, co se stalo,“ přiznala. Zachránit se ji nakonec podařilo v 6130 metrech, Tomek se však bohužel už pomoci nedočkal…

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání