Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Školačka (10) měla sex se spolužáky, hájil se Jan. Za zneužití dvou nezletilých dostal podmínku

Jan se měl podle obžaloby dopustit znásilnění.
Jan se měl podle obžaloby dopustit znásilnění.  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp - 
29. srpna 2018
19:12

Jan T. dostal od Krajského soudu v Hradci Králové tříletou podmínku za pohlavní zneužití a svádění k pohlavnímu styku. Těchto zločinů se měl dopustit na dvou nezletilých dívkách. V soudní síni se muž i jeho právnička bránili tím, že si jedna z poškozených vše vymyslela a již v deseti letech měla sex se spolužáky, které nyní chrání.

Je nutné říci, že obžalovaného chování k dívkám bylo neobvyklé. Což potvrzuje výpověď druhé poškozené, které sahal prý pod pyžamo, a první poškozenou podle ní osahával na intimních místech a sahal jí do kalhotek. Jednalo se o sexuální praktiky, které nejsou na nezletilých přípustné,“ řekl podle webu iDnes.cz předseda senátu Miroslav Mjartan, když odůvodňoval rozsudek.

Jana však označil za neškodného pro společnost. Podle Mjartana totiž neexistují přímé důkazy, které by obžalovaného usvědčily ze znásilnění, o což se snažila obžaloba. „Nelze vystopovat, zda v nějaké výpovědi poškozené není lehké přibarvení. Obžalovaný netrpí žádnou sexuální deviací a první poškozená měla již při výslechu za sebou pohlavní styk s dalším partnerem,“ doplnil předseda.

Dle spisu první poškozenou mezi lety 2015 až 2016 několikrát přiměl k pohlavnímu styku. Státní zástupce uvedl, že dívka se Janovi podvolila, protože od něj dostala nový mobil s tarifem, sladkosti a oblečení. Jelikož je její rodina sociálně slabší, neviděla na tom dotyčná nic špatného. Na zneužívání dívky upozornila až škola, kde si dotyčná zapomněla darovaný mobil.

Zaměstnanci školy v něm našli nahé fotky a zprávy s Janem. Ve škole začali mít podezření již poté, co dívka přišla s novým mobilem a ve značkovém oblečení, které si dříve nemohla dovolit. Už při předešlém jednání popsal Jan vztah s matkou první poškozené.

Dříve jsme byli přátelé, po deseti letech mi zavolala. Když pak u mě byla i s dcerami, tak mi vyprávěla o tom, že má problémy s manželem. Pak ke mně začala jezdit častěji a slibovala mi společnou budoucnost,“ prohlásil u soudu. Obhájkyně v závěrečné mluvila o tom, že dívka si všechno vymyslela.

„Je zcela patrné, že první poškozená pochází ze špatných poměrů a její výchova byla zanedbána. Obžalovaný se snažil pouze její matce pomoci. Je zajímavé, že činné orgány při výslechu nepoložily poškozené mé otázky: Jak by charakterizovala vztah s obžalovaným? Komu patří úd na fotografiích, které jsem předložila? Pouze tato poškozená jednou vypověděla, že ji poškozený znásilnil,“ hájila svého klienta.

Ve své řeči také zdůraznila, že dívka měla ve svém nízkém věku již několik sexuálních partnerů a nestoudné fotky posílala spolužákům. „Poškozená má sklony ke lhaní. V té době vážila 30 kilogramů, kdyby měla pohlavní styk s obžalovaným, tak by jí způsobil nějaké poranění pohlavních orgánů,“ řekla právnička.

V roce 2016 si Jan našel novou přítelkyni, která měla sestru (14). Právě ta se měla stát podle obžaloby druhou obětí. Jan ji měl přinutit k sexu a nabízet ji za to mobil a oblečení. Svého posledního slova využil i obžalovaný. „Vážený soude, necítím se vinen. Nejsem vinen ani z jednoho bodu obžaloby, prosím o zproštění,“ řekl Jan v závěru soudu. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájkyně se na místě odvolali.

VIDEO: Vražda rodičů a znásilnění dcery! Co se stalo v chatě na Ústecku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání