Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unesené Češky Hanka a Tonča: Tři roky od propuštění jsou opět volné!

Autor: lm - 
30. března 2018
05:00

Před pěti lety se jim otočil život naruby. Dvě Češky, Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, byly uneseny neznámými ozbrojenci v pákistánském Balúčistánu. V zajetí strávily dlouhé dva roky, než se je podařilo osvobodit. Pravděpodobně v tom sehrálo roli tučné výkupné. Jak jejich život vypadá nyní?

Po propuštění Hanky a Tonči ze zajetí se mnozí ptali, jestli jejich návrat do vlasti není bezpečnostní riziko. Zvláště v případě Hanky, která podle informací MF Dnes přijala v zajetí islám. Podle bývalého šéfa vojenské rozvědky Andor Šándora to ale neznamená, že by teď kvůli tomu, co prožily, byly v hledáčku tajných služeb, nebo se někde musely pravidelně hlásit.

"Ony nespáchaly žádný trestný čin, kromě toho, že se chovaly hloupě. Jedna z nich konvertovala k islámu, to by ale samo o sobě v normální slušné společnosti  nemělo zavdávat k tomu, aby byla sledována, ale vyloučit se samozřejmě nedá vůbec nic," vysvětlil bezpečnostní expert.

Podle Šándora by ale pro sledování musely mít bezpečnostní složky nějaké zásadní informace, o kterých on neví. "Musel by tam být skutečně nějaký vážný důvod, který já tam jenom z toho, že se chovaly hloupě, nevidím," vysvětlil.

O tom, že patrně nejsou v hledáčku tajných služeb, svědčí i to, že Hanka měla na podzim roku 2015 spolu s rodiči bez problému odjet z Česka do Turecka na rodinnou dovolenou. Původně se objevily informace, že chtěla utéct za svými únosci do Pákistánu a byla na turecké hranici zadržena. Bezpečnostní expert Adam Dolník, který byl s případem seznámený, to ale razantně odmítl.

„Informace o tom, že se Hana Humpálová pokusila vrátit zpátky k únoscům, je lež. To prostě není pravda. Hana Humpálová jela do Turecka na dovolenou a jela s rodinou. Dovedete si představit, že by takto někdo utíkal do Pákistánu?“ řekl serveru Lidovky.cz.

Video  Hanča a Tonča by měly dostat na zadek, řekl Zeman  - Blesk
Video se připravuje ...
Video  Mrazivé video s Hankou a Tončou, dívkami, unesenými ozbrojenci v Pákistánu  - /Archiv rodin Hanky a Tonči/
Video se připravuje ...

copy ( 31. března 2018 02:20 )

 A ony už to výkupné splácajú?

dametodokupy ( 30. března 2018 22:31 )

 Tak snad ta co zije v Cesku, tak vi o te druhe zda tam porodila, ne?

Janjj ( 30. března 2018 20:43 )

Každý doplatí na špatné rozhodnutí Hanku ani Tonču neodsuzuji, nemohly tušit, že se dostaly v jednadvacátým staletí do doby sto let pře opicemi.

ad-ga ( 30. března 2018 14:43 )

Když už jsou volné, tak kdy začnou splácet miliony za jejich propuštění?

xcarodejka ( 30. března 2018 13:43 )

já to tolik nsleduji, ale je možné, že porodila dítě. Když otěhotníte a pak nedovolí potrat, tak asi co dělat jiného, než porodit,že? V tom případě by asi i mohla chtít své dítě vidět.Jelikož matka může mít přirozenou snahu aspoň někdy zkontrolovat, že je dítě v pořádku. Nejsou to všechno ale zbytečné spekulace?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání