Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak změnil Tonču únos a dva roky v zajetí: Islamisti ji nezlomili, znovu myslí víc na druhé než na sebe

  • Autor: dce,ČTK,ljš - 
    28. 10. 2017
    07:00

    Během několika let si dvě mladé kamarádky Hanka (28) a Tonča (29) prožily víc než mnozí za celý život. Záliba v cestování je ale zavedla až do zajetí islamistů, kde strávily dva roky. Nyní už jsou dva roky na svobodě, konečně doma. Hanka se po propuštění uzavřela před světem, Tonča se vrátila do života před únosem. Jak se mladá dobrovolnice za tu dobu změnila?

  • 1.Před únosem

    Antonie Chrástecká vystudovala (stejně jako Hana Humpálová) na vysoké škole psychologii a sociální pedagogiku. Už roky před únosem pracovala jako dobrovolník. V roce 2008 se přihlásila do dobrovolnického programu centra v Kladně a její první klientkou byla postižená Míša, se kterou navázala přátelský vztah. Právě zde položila základy své práce, do které se naštěstí mohla po několika letech v zajetí vrátit.

    Jak je z fotografií, které se po únosu objevily na veřejnosti, patrné, obě dívky rády cestovaly a to i za exotikou. Právě to se jim patrně stalo osudným, když se v březnu roku 2013 rozhodli překročit hranice do Indie pozemní cestou. Kousek za hranicemi mezi Íránem a Pákistánem je ale 13. března zajali islamisté...

    Hanka a Tonča unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou volné. Informovala o tom turecká média. Hanka a Tonča unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou volné. Informovala o tom turecká média. | ČTK

  • 2.3 měsíce po únosu

    26. června se na Facebooku objevilo video s unesenými Češkami, pořízené údajně v polovině dubna. Obě dívky se na něm přimlouvaly za propuštění pákistánské neuroložky Áfíi Siddíkíové, odsouzené v USA za útok na americké agenty a vojáky.

    Hanka i Tonča mají na videu islámské šátky, jejich hlasy se třesou. Češky na videu tvrdily, že jsou zdravé, ale jejich životy jsou ohroženy. Zatím není patrné, že by v zajetí drasticky hubly. 

    Arabský nápis na videu znamená »Uděláme vše pro Aafiu«. Arabský nápis na videu znamená »Uděláme vše pro Aafiu«. | Archiv Blesku

  • 3.5 měsíců po únosu

    Koncem října se na Facebooku objevilo video, pořízené 23. srpna, na němž obě unesené dívky prosí českou vládu o pomoc a stěžují si, že jsou ve špatném zdravotním stavu a hovoří o špatném přístupu k jídlu a vodě, a dokonce i o tom, jak si přejí být pohřbeny.

    Na videu jsou každá zvlášť, patrně je teroristé začali držet odděleně, což určitě nepřidalo jejich psychické situaci. Obě viditelně zhubly, jsou bledé a roztřesené.

    Po více než sedmi měsících od únosu se objevilo druhé video, na kterém Hanka a Tonča prosí českou vládu o pomoc a sdělují svou poslední vůli. Po více než sedmi měsících od únosu se objevilo druhé video, na kterém Hanka a Tonča prosí českou vládu o pomoc a sdělují svou poslední vůli. | Archiv rodin Hanky a Tonči

  • 4.Krátce po osvobození

    Hanku s Tončou se podařilo osvobodit 27. března 2015, dva roky po jejich únosu. Česká republika za jejich propuštění zaplatila údajně 150 milionů korun. O den později se objevily na videu, které šokovalo celé Česko.

    Obě ženy jsou zahalené v šátku, mají dlouhé kabáty, které halí siluety jejich těl, a není tak přesně vidět, jak moc jsou hubené. Jejich tváře ale hovoří za vše. Ačkoliv se obě usmívají, je vidět, že se jim dva roky hluboko zapsaly do duší. Tonča je téměř k nerozeznání...

    Unesené Češky Hanka s Tončou jsou na svobodě díky organizaci IHH. Unesené Češky Hanka s Tončou jsou na svobodě díky organizaci IHH. | IHH

  • 5.5 měsíců po osvobození

    Hanka jako by se po osvobození ze zajetí islamistů uzavřela před světem. Podle některých zpráv se dala k islámu a dokonce se měla pokoušet překročit hranice v Turecku, tuto zprávu ale mnozí zpochybnili - Hanka měla být jen na dovolené s rodinou.

    Zato Tonča se vrátila k běžnému životu. V kladenském dobrovolnickém centru nastoupila na pozici koordinátorky dobrovolnických programů. Na pořízených fotografiích je vidět, že v zajetí musela skutečně hodně zhubnout - i po pěti měsících je velmi štíhlá. Hlavu už nehalí šátek a je vidět, že si mladá žena nechala narůst dlouhé vlasy.

    2408002:gallery:true:true

  • 6.13 měsíců po osvobození

    Tonča jako pracovnice dobrovolnického centra vyrazila s kolegy na charitativní ples, který centrum pořádalo. Z fotek je patrné, že se na plese spolu s ostatními dobře bavila, sledovala vystoupení dětí, o které se centrum stará, klábosila s přáteli a pořád se usmívala. Trauma způsobené únosem je tak už zřejmě pryč.

    2657268:gallery:true:true

  • 7.31 měsíců po osvobození

    Tonička na jaře opustila svou práci v Kladně a změnila působiště. Nyní pracuje v Praze. Nastoupila do neziskové organizace Green Doors, která pomáhá lidem s duševním onemocněním na cestě zpět do zaměstnání.

    Tonička v organizaci pracuje jako vedoucí sociální poradny a řídí také projekt Začleňování na trh práce, kde pomáhá duševně nemocným získat zaměstnání. To mohou klienti najít nebo si vyzkoušet například v jednom ze tří podniků, které neziskovka provozuje. Jde o známou pražskou kavárnu Café na půli cesty, tréninkovou vegetariánskou restauraci Mlsná kavka, kterou vede přímo Tonča, nebo kavárnu V. kolona, která se nachází v areálu bohnické nemocnice.

    3745661:gallery:true:true

  • 8.Galerie

taktone ( 25. listopadu 2017 00:08 )

Ať tam *** jedou zas! A kdo zaplatí státu za to výkupné co se na ně obětovalo na nemocné děck apeníze nejsou ale na kurwyska jo

11karel11 ( 28. října 2017 21:05 )

Proč ty 2 krávy lezly do Pakistánu. Co tam hledaly. Beztak o bylo všechno sehrané.

Kolja ( 28. října 2017 09:50 )

 Zajímalo by mě kdy vrátí ty miliony,které za tuhle krávu zaplatila Čr 😠😠😠

Zobrazit celou diskusi