Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Unesená Tonča dva roky po propuštění: Zásadní změna v životě!

Video se připravuje ...
Autor: Lucie Šulcová - 
27. října 2017
05:00

Po pohublé dívce, která na videu ze zajetí prosila o život a mluvila o svém posledním přání, není ani památky! Antonie Chrástecká (29), která byla před čtyřmi lety unesena v pákistánském Balučistánu, je plná života a dál odhodlaná pomáhat druhým. Už ale jinde než na rodném Kladensku.

Tonča se na rozdíl od své kamarádky Hany Humpálové, která se po osvobození ze zajetí v březnu 2015 stáhla do ústraní, okamžitě vrhla do práce. Nastoupila do Dobrovolnického centra Kladno na pozici koordinátorky několika programů. Pomáhala tam dětem, které jsou nějakým způsobem znevýhodněny, ať už zdravotním handicapem nebo například sociální situací rodiny.

Pro centrum pracovala Tonča dva roky, letos na jaře se ale rozhodla udělat životní změnu. "Tak jsme měli údajně loučící klubovnu, ale já jen tak ty moje Pětpéťáčky (řídila dobrovolnický program 5P, pozn. red.) neopustím. Děkuji, že jste přišli – a že jste s námi!" napsala začátkem května na stránky Dobrovolnického centra a krátce na to v Kladně skutečně skončila.

Duševně nemocní

Rozhodla se totiž přijmout velkou výzvu a odejít za prací do Prahy. V sociální oblasti ale zůstala. Nastoupila do neziskové organizace Green Doors, která pomáhá lidem s duševním onemocněním na cestě zpět do zaměstnání.

Tonička v organizaci pracuje jako vedoucí sociální poradny a řídí také projekt Začleňování na trh práce, kde pomáhá duševně nemocným získat zaměstnání. To mohou klienti najít nebo si vyzkoušet například v jednom ze tří podniků, které neziskovka provozuje. Jde o známou pražskou kavárnu Café na půli cesty, tréninkovou vegetariánskou restauraci Mlsná kavka, kterou vede přímo Tonča, nebo kavárnu V. kolona, která se nachází v areálu bohnické nemocnice.

Video  Mrazivé video s Hankou a Tončou, dívkami, unesenými ozbrojenci v Pákistánu  - /Archiv rodin Hanky a Tonči/
Video se připravuje ...

Neschovává se

Tonička se na rozdíl od své kamarádky Hanky před světem neskrývá. Běžně se účastní akcí, které neziskovka, pro niž pracuje, pořádá. A rozhodně to není žádná šedá myška. Fotografové Blesku ji zachytili, jak kráčí ulicemi pražského Karlína v sytě růžových kalhotech a svetříku. Stejným odstínem si obarvila i několik pramenů svých blond vlasů.

Hanka a Tonča 

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká (obě 29) byly uneseny 13. března 2013 v pákistánské provincii Balúčistán během své cesty do Indie. Únosci za jejich svobodu žádali propuštění neuroložky Áfíji Siddíkíové. S dívkami natočili několik videí, na kterých je donutili vyjádřit své poslední přání a prosit vládu o pomoc. Češky byly propuštěny až v březnu 2015 za pomoci turecké humanitární organizace, na kterou se obrátili jejich rodiče.

Rok nato potvrdil prezident Miloš Zeman, že za ně česká vláda zaplatila nemalé výkupné. "Pokud vím, tak 150 miliónů korun, ale záleží, podle jakého kurzu to počítáte. Víte, je to obrovské dilema. Představte si, že bychom nezaplatili – a ty dívky by byly popraveny. Nebo, což je lepší varianta, zůstaly by v harému některého z únosců," řekl tehdy.

Video  První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu  - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...