Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Únos, znásilnění a potrat: Rodina unesená Tálibánem promluvila. Přestoupili k islámu?

Autor: Darina Jíchová - 
25. října 2017
13:21

Američanka Caitlan Colemanová (31) promluvila o svých zkušenostech s Tálibánem a vysvětlila, proč se ona a její manžel Joshua Boyle (34) rozhodli mít děti i v zajetí. Američanka a její kanadský partner byli uneseni v Afghánistánu a Tálibán je věznil pět let. Colemanová nyní vystoupila na veřejnosti, její výpověď je ale kontroverzní a místy nesouhlasí s dosavadními prohlášeními.

Colemanová poskytla rozhovor novinám Toronto Star, mluvit chtěla převážně o své rodině a o tom, co zažila. Zmiňovala potrat a ztrátu dítěte, znásilnění a věznění. Její odpovědi se ale rozcházely s tím, co tisku sdělil její manžel. Nejvíce znatelné to bylo v otázce zemřelé dcery Martyr.

Colemanová do Afghánistánu odlétala těhotná, podle manžela měla v zajetí porodit čtyři děti, jedno z nich měli zabít jejich věznitelé, v těchto třech věcech se manželé shodují. Z jejich výpovědí ale není jasné, jak přesně jejich dcera zemřela. Boyle uvedl, že jejich dceru otrávili teroristé a Colemanová tvrdí, že u ní muži vyvolali potrat, při kterém o dceru přišla. Příčinu uvádí stejnou, mělo se jednat o otrávené jídlo.

Zůstávají jen spekulace. Je možné, že Colemanová měla čtyři děti se svým mužem a jedno zemřelo na otravu. Nebo že Colemanová byla těhotná pětkrát, čtyřikrát se svým mužem a otcem pátého potraceného dítěte mohl být jeden z mužů, který ji znásilnil. Colemanová situaci nijak neobjasnila.

Jako první se žena vyjádřila k tomu, proč se rozhodli mít v zajetí děti. „To rozhodnutí jsme neudělali jen tak,“ řekla. „Mluvili jsme o tom, zvážili všechna pro a proti. Je složité vysvětlit všechny důvody, které nás k tomu vedly. Já osobně jsem vždycky chtěla velkou rodinu,“ uvedla.

Nečekali jsme, že se někdy vrátíme domů

Podle všech zpráv je unesla teroristická síť Hakkání. „Sebrali nám náš život a jakákoliv naděje na záchranu byla v nedohlednu,“ začala Colemanová, „mít dítě mi v danou chvíli přišlo jako to nejlepší řešení. Nevěděli jsme, jestli se někdy vrátíme domů, nevěděli jsme ani, jak dlouho nás drželi.“ Krátce po jejich příletu do Kanady její manžel obvinil jejich únosce z toho, že Colemanovou znásilnili a zavraždili jejich dceru.

Colemanová v rozhovoru uvedla, že kvůli nátlaku teroristů potratila. „Zuřili, protože Joshua se k nim odmítl přidat, několikrát se ho pokoušeli naverbovat, ale ani jednou neuspěli,“ sdělila. Poté, co Colemanová o dítě přišla, stala se terčem posměšků ze strany svých věznitelů. Ti jí neustále předhazovali, že zabili její dítě. „Do jídla dávali obrovské dávky estrogenu, to moje dítě zabilo. Otrávili ho.“

Rodina si zvyká na svobodu

Tálibán toto obvinění popírá, podle nich k potratu došlo přirozenou cestou. Colemanová prý onemocněla a ve vesnické oblasti nebyl žádný doktor, který by jí mohl pomoct. Od návratu do Kanady si celá rodina zvyká na svobodu, podle Colemanové s tím mají jejich děti značný problém.

„Vůbec nechápe, proč je tady takové světlo a to, že venku svítí slunce,“ řekl Boyle o svém nejstarším synovi. „Tohle není jen návrat na Západ nebo do Kanady, pro nás je to návrat do života.“ Colemanová odmítla odpovědět na otázku, zda v zajetí konvertovala k islámu. Od jejich záchrany ale neodložila hidžáb.

Místo věznění: Pákistán nebo Afghánistán

V rozhovoru chtěla ujasnit pouze věci týkající se jejich rodiny. „Právě teď se všichni navzájem obviňují. Pákistán tvrdí, že nás nevěznili na jejich území. USA tvrdí, že ano, že po celou dobu našeho zajetí jsme byli tam. Nikdo z nich ale nemá pravdu. V Pakistánu jsme byli více než rok, ale ne celou dobu,“ uvedla. „Jednoho večera přišli k nám do cely a zdrogovali nás, v kufrech aut nás pak převezli přes afgánsko-pákistánské hranice.“

Podle Boylea, který trochu rozumí persky, strávili nějaký čas v pákistánském městě Miran Shah. „Byla to hrozná doba, rozdělili nás a já jsem nevěděla, co je s mým mužem.“

Colemanová potom mluvila o jejich pobytu v domě u muže jménem Mahmoud. „Byl velmi milý, nejvíc měl v oblibě našeho syna Najaeshiho, často ho bral s sebou ven. Mohlo by se říct, že u něj nám bylo dobře,“ svěřila se Colemanová.

Potrat, znásilnění i bolestná izolace

K potratu a znásilnění došlo v roce 2014 nebo 2015 poté, co jejich únosci zjistili, že pár napsal několik krátkých zpráv v naději, že je někdo objeví a pomůže jim. „Nevěděli, že máme propisku, našli jsme nějaké kusy papíru a na ně jsme psali naše prosby o pomoc. Dávali jsme je všem, o kterých jsme si byli jistí, že k teroristům nepatří,“ uvedla. „Nakonec na to přišli a propisku nám sebrali, za trest nás rozdělili,“ dodala.

Únosci rodinu často přesouvali. Začátkem prosince je opět naložili do aut. Colemanová vypověděla, že jí přišlo, že jsou součástí automobilové honičky a přestřelky. „Pak se všechno uklidnilo a auta se zastavila. Nejdřív jsme se báli, že náš chce unést nějaký znepřátelený gang. Až po chvíli nám došlo, že jsou to pákistánští vojáci, kteří nás přišli osvobodit,“ popsala Colemanová.

„Dlouho jsem tomu nemohla uvěřit, pořád jsem čekala na chvíli, kdy nás někam zavřou. Pořád jsem v šoku z toho, že jsme konečně doma,“ uzavřela rozhovor Colemanová. 

Video  Tálibán brutálně popravil ženu obviněnou z vraždy manžela.  - YouTube
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi